Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Schaatsen

Een gek die op schaatsen keihard de Cauberg afraast

In Valkenburg zullen zaterdag 64 schaatsers van een 390 meter lange baan vol bochten en obstakels van de Cauberg naar beneden stortten. Het is de tweede wedstrijd in het wereldkampioenschap. In de door Canadezen en Finnen gedomineerde sport doen ook drie Nederlanders mee. Onder hen de 21-jarige Glenn Bakx, die begin dit jaar zijn ijshockeyploeg in Geleen verliet om voor drie jaar in het crashed ice-kampioenschap te schaatsen.

1Crashed ice is hier onbekend. Hoe kwam je ermee in aanraking?

„In mijn woonplaats Geleen werd begin dit jaar een ‘crashed ice qualifier’ gehouden waar mijn broers mij voor hadden opgegeven. Als ijshockeyer ging het schaatsen en het bochtjes maken mij wel aardig af en zo stond ik opeens in de finale. En die won ik. Toen vroeg Red Bull of ik de komende drie jaar in het crashed ice kampioenschap wilde schaatsen.”

2 Is crashed ice leuker dan ijshockey?

„IJshockey is nog altijd mijn sport. Maar het aanbod van Red Bull om de wereld over te reizen om wedstrijden te schaatsen voor 35.000 man kon ik simpelweg niet afwijzen. En het is een groeiende sport. Er is onlangs in Oostenrijk een speciale crashed ice-baan aangelegd. Red Bull heeft aangekondigd ook een competitie te lanceren. Ik wil de sport zeker wel een kans geven.”

3Hoe sta je ervoor in het kampioenschap na de eerste ronde?

„De wedstrijdronde in München verliep teleurstellend en ik eindigde op de 65ste plek. Maar ik stond toen voor de derde keer op de baan tegenover jongens uit Canada en Finland, die de sport al jaren doen. Ik word steeds beter en er zijn nog drie ronden te gaan.”

4Maak je een kans op de eindoverwinning zaterdag?

„Anderen hebben misschien meer ervaring, maar ik geef mezelf zeker een kans. Als je met vier man een berg afraast kan er van alles gebeuren. Ik ga gewoon voor de overwinning.”