Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Duo The White Stripes uit elkaar

Met het definitieve afscheid van de band The White Stripes, zoals gisteren bekend werd gemaakt op hun website, wordt een muzikaal tijdperk afgesloten. Een tijdperk waarin muzikale eenvoud en de waardering voor ouderwetse opname-appratuur tot bloei kwamen, door het onverwachte succes van twee compromisloze muzikanten. Bij optredens gedroeg Jack White zich als de duivel in een instrumentenwinkel; schakelend van gitaar naar jankend orgel en razendsnelle mandoline, ondertussen krijsend en jammerend. De laatste jaren was er al weinig nieuws rond de band. Jack White schreef Another Way To Die, het themanummer voor een James Bond-film, en richtte twee ‘supergroepen’ op: The Raconteurs met onder anderen Brandon Benson en The Dead Weather, met Alison Mosshart van The Kills.

De reden voor de breuk van The White Stripes, die al vier jaar geen nieuwe cd hadden gemaakt, zal wellicht liggen in het verschil van temperament: de onstuitbare Jack en de bedachtzame Meg, die de grote internationale tournees niet aankon. Voor zover bekend houdt Meg zich nu niet bezig met muziek. Ze trouwde in 2009 met gitarist Jackson Smith, zoon van rocksterren Patti Smith en Fred ‘Sonic’ Smith. Jack White, in 2005 getrouwd met model/zangeres Karen Elson, is voorlopig actief als zanger/gitarist van zijn twee bands, als producer en als componist van een aanstaande solo-cd.

Invloedrijk en opwindend: pagina 13