Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Bouw

Denen willen zeetunnel naar Duitsland bouwen

Door de tunnel wordt de reis van Hamburg naar Kopenhagen bijna vijf uur korter

Denemarken wil onder de zeebodem een tunnel bouwen naar Duitsland, die de reistijd tussen Scandinavië en West-Europa aanzienlijk zou verkorten.

Het Deense parlement heeft een alternatief plan om een brug te bouwen verworpen. Volgens de parlementariërs is een tunnel veiliger en milieuvriendelijker. Maar milieubeschermers hebben niettemin kritiek op het project: zij vrezen dat de constructie gevolgen zal hebben voor zeehonden en walvissen in het gebied.

Met de bouw van de 18 kilometer lange tunnel zal in 2014 worden begonnen, zes jaar later moet het project worden voltooid. De tunnel, waarover Duitsland en Denemarken een aantal jaren geleden al overeenstemming bereikten, zal ruim 4 miljard euro kosten en loopt van het Deense eiland Lolland naar het Duitse eiland Fehmarn. Die twee eilanden zijn al met bruggen verbonden naar hun respectievelijke landen. Als de tunnel klaar is zal de reis van Hamburg naar Kopenhagen nog maar drie uur duren, bijna vijf uur minder dan nu het geval is.

Ook Zweden zal aanzienlijk profiteren van het project. Dat land is nu al met Denemarken verbonden via de zeebrug Oresund. In ruil voor de bouw krijgt Denemarken het eigendom over de tunnel. Dat betekent dat het tol mag heffen. (AP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Denen willen zeetunnel naar Duitsland bouwen’ (3 februari, Internationaal) staat dat de tunnel de reisduur met vijf uur verkort. Dat moet zijn: anderhalf uur.