De waarheid

In elke grap schuilt een kern van waarheid. Door net naast die waarheid te gaan zitten, zorg je als grappenmaker dat er een komische spanning ontstaat. Bij een overdrijving doe je dat bijvoorbeeld door een bepaalde waarheid een beetje op te rekken:

Je hebt nu ook VIP-plaatsen bij FC Cambuur. Dat betekent dat je niet zelf je stoel hoeft mee te nemen naar het stadion en dat je niet mee hoeft te helpen om de koeien van het veld te jagen.

Kees van Amstel

Bij een understatement wordt de waarheid afgezwakt en voorzien van een laagje fluweel, zodat hij niet zo rauw op je dak valt:

Ik weet niet waarom, maar ik vind de term avondklok altijd wel gezellig klinken. Sirenes aan, gordijnen dicht, kaarsjes aan. Ik denk dat de Joden het in de jaren veertig op hun eigen manier best gezellig hebben gehad.

Cindy Pieterse

En domheid is weer grappig omdat het slachtoffer de wereld niet begrijpt of dóét alsof hij de wereld niet begrijpt:

Er gaan stemmen op om het gebruik van condooms te verplichten in de porno. Lijkt me niks, zo’n acteur die zijn condoom staat leeg te knijpen boven het gezicht van een actrice.

Bastiaan Geleijnse

Als de onderliggende waarheid te sterk wordt vervormd, komen we terecht in het domein van de absurde humor.

Het is gek, zei het ene nijlpaard tegen het andere, maar ik heb de hele dag al het gevoel dat het donderdag is.

Hoe verder absurde humor af zit van de wereld zoals we die kennen, hoe minder mensen het ervaren als grappig. Absurde humor is leuk als je iets van de onderliggende waarheid kan begrijpen:

Ik heb één keer zitten blowen in Artis. Toen heb ik drie kwartier een discussie gehad met een hyena over het nut van satire.

Ronald Goedemondt

Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse