Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Cijfers Shell stellen teleur

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft vorig jaar een winst geboekt van 18,6 miljard dollar (13,5 miljard euro), bijna twee keer zoveel als in 2009. Het bedrijf profiteerde van een herstellende wereldeconomie, die zorgde voor hogere olie- en gasprijzen. Daarnaast wist Shell zijn dagelijkse olie- en gasproductie eindelijk weer op te voeren, na een periode van zeven jaar waarin die productie van jaar op jaar steeds verder wegzakte.

Toch reageerden beleggers teleurgesteld. Bij het openen van de Londense beurs vanochtend startte het aandeel Shell op een koers van 2,195 Britse pond. Dat is 3 procent lager vergeleken met de slotkoers van gisteren. In de loop van de ochtend klom de koers iets, maar niet heel veel.

Analisten hadden een nog hogere winst verwacht, zeker in het vierde kwartaal. Topman Peter Voser van Shell gaf toe dat hij „teleurgesteld” was over de resultaten van de laatste drie maanden van vorig jaar.

De koersdaling heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat Shell zijn dividend voorlopig gelijk houdt, op 42 dollarcent per aandeel, ondanks de sterk gestegen winst. Financieel directeur Simon Henry zei dat een deel van de investeerders in eerdere gesprekken met Shell had aangedrongen op een verhoging van het dividend. Maar volgens Henry moet Shell voorzichtig blijven met het verhogen van het dividend, om uitgaven en inkomsten in balans te houden.

Shell keert nu jaarlijks 10 miljard dollar uit aan beleggers. Daarnaast investeert het veel om de daling in de olie- en gasproductie te keren. Vorig jaar investeerde het bedrijf 24 miljard dollar, met name in het opstarten van nieuwe projecten in onder meer Rusland, Brazilië en Nigeria. Komend jaar verwacht het tussen de 25 en 27 miljard dollar te investeren, onder andere in Australië en Irak.

De kasstroom bedroeg vorig jaar 27,4 miljard dollar. Aangezien dit bedrag de uitgaven niet dekt, moet het bedrijf geld lenen. De gearing (schuld gedeeld door eigen vermogen) bedroeg 17 procent aan het eind van 2010.

De olie- en gasproductie kwam vorig jaar uit op een gemiddelde van 3,3 miljoen vaten olie-equivalent per dag (hierin is gas omgerekend naar olie). Dat is 5 procent meer dan in 2009.

Shell blijft problemen houden met raffinage. De marges zijn laag wegens mondiale overcapaciteit.