Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Betogingen voor en tegen leider Jemen

Duizenden aanhangers van de Jemenitische oppositie hebben vandaag opnieuw betoogd tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh. De demonstratie verliep vreedzaam. De president heeft onder druk van dergelijke betogingen eerder deze week al bekendgemaakt toch geen verlenging van zijn ambtstermijn in de verkiezingen in 2013 te zullen nastreven. Ook beloofde hij zijn zoon niet als opvolger naar voren te schuiven.

Eerder deze maand werd nog op zijn instigatie een amendement op de grondwet door het parlement in behandeling genomen dat een presidentschap-voor-het-leven mogelijk moest maken. Saleh is al 32 jaar aan de macht, eerst in Noord-Jemen en later van de fusiestaat met het zuiden, Jemen.

Sprekers namens het Gemeenschappelijk Forum, een coalitie van de oppositie in het parlement, verzekerden in toespraken tot de betogers dat ze hun vreedzame strijd doorzetten tot dit „onrechtvaardige regime” valt. De oppositie schatte dat ongeveer 100.000 mensen hebben deelgenomen aan het protest. Een gelijktijdige tegenbetoging van Salehs regerende Algemeen Volkscongres zou eveneens 100.000 sympathisanten hebben getrokken. Andere bronnen schatten dat bij beide betogingen enkele duizenden aanwezigen waren. Bij de concurrerende betogingen in Jemen is tot dusverre nog geen enkele wanklank gevallen.

Saleh probeert op het ogenblik het initiatief te herwinnen. De president heeft de oppositie opgeroepen een dialoog te beginnen over een regering van nationale eenheid. Maar de oppositie, aangemoedigd door de val van Ben Ali in Tunesië en de protestbeweging in Egypte, wil daar voorlopig niet van weten. (AFP, AP)