Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Winkels

Android 3.0: hiermee wil Google de iPad te lijf

Een maand geleden stonden fabrikanten van tablet pc’s op de CES nog met een mond vol tanden omdat hun besturingssysteem Android 3. 0 – codenaam Honeycomb –  nog niet klaar was. Alleen een preview-video. Inmiddels is Googles Android-team een stap verder, blijkt uit een presentatie gisteren. Daarin zijn veel details te zien waarmee de iPad-concurrenten

Home-scherm van Android 3.0 HoneycombHome-scherm van Android 3.0 Honeycomb

Een maand geleden stonden fabrikanten van tablet pc’s op de CES nog met een mond vol tanden omdat hun besturingssysteem Android 3. 0 - codenaam Honeycomb -  nog niet klaar was. Alleen een preview-video. Inmiddels is Googles Android-team een stap verder, blijkt uit een presentatie gisteren. Daarin zijn veel details te zien waarmee de iPad-concurrenten straks zullen werken. Vermoedelijk  zal een aantal Android 3.0 tablets op het Mobile World Congress, media februari, ook echt in actie te zien zijn.

CNN-app op Android 3.0CNN-app op Android 3.0

Een paar extra’s ten opzichte van de huidige iPad:  drag & drop, flexibele widgets op het home-scherm, videochat, snelle toegang tot de instellingen en een overzichtelijke presentatie van  multitasking. Android Market gaat bovendien in-app aankopen ondersteunen - niet onbelangrijk gezien de recente discussies over de concurrerende Apple App Store. CNN demonstreert een tablet-applicatie met live video, te zien op ongeveer 25 minuten in deze presentatie van 52 minuten.

Trage reactie

Google laat wel lang op zich wachten, vindt Susan Kervorkian van onderzoeksbureau IDC: “Zeker als je bedenkt dat de iPad dan al bijna een jaar op de markt is.” Van de 80 tablet pc’s die vorige maand op gadgetbeurs CES in Las Vegas werden voorgesteld, denkt Kevorkian dat nog niet de helft uiteindelijk de winkel zal bereiken. “En misschien komen er maar tien of vijftien apparaten van fabrikanten die ook echt de concurrentieslag met Apple aankunnen.” De IDC-analiste verwacht dat er eind maart kansrijke iPad-concurrenten op de markt komen. Daartoe rekent ze de BlackBerry PlayBook van Research in Motion en de Motorola Xoom die op Android 3.0 draait. Tegen die tijd zou ook de tweede generatie iPad op de markt moeten komen. Het is de verwachting dat Apple het komende jaar nog marktleider blijft en de tabletmarkt uitgroeit van 17 miljoen in 2010 tot 45 miljoen exemplaren in 2011.