Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Human interest

Amsterdam Klezmer Band is pret maken op niveau

cd wereld-muziek

Amsterdam Klezmer Band

Katla***

Vijftien jaar is de leeftijd waarop het feesten doorgaans serieus een aanvang neemt. De Amsterdam Klezmer Band viert deze verjaardag met de cd Katla. Van de Nederlandse groepen die actief zijn in de joodse feestmuziek is AKB waarschijnlijk de luidruchtigste. De band heeft, mede door toedoen van zanger Alec Kopyt, een hoog straat-en-kroeggehalte. Pret is het voornaamste doel, daarvan getuigen ook titels als ‘Gogol Mogol’ en ‘Nicolosia’.

De nummers, alle geschreven door bandleden, zijn voorzien van goed in het gehoor liggende arrangementen en worden met verve uitgevoerd. Wil een enkel trompetje soms geestdriftig uit de bocht vliegen, die rol is toch vooral voorbehouden aan Kopyt. Hij zingt alsof hij met een halflege fles wodka in de hand staat te dansen op de toog. Het is pret maken en slempen op niveau. Maar niet veel meer dan dat.

René van Peer