Algerije heft na negentien jaar noodtoestand op

Bouteflika op een persconferentie tijdens een bezoek aan Merkel in Duitsland begin december. Foto AP.

De noodtoestand in Algerije, die al negentien jaar van kracht is, wordt in de “zeer nabije” toekomst opgeheven. Dat heeft president Bouteflika rond vier uur tegen het Algerijnse staatspersbureau gezegd. Naast het opheffen van de noodtoestand belooft de president meer politieke vrijheid in zijn land.

Demonstraties buiten Algiers voortaan legaal
Bouteflika kondigde onder meer aan dat demonstraties voortaan overal worden toegestaan, maar verboden blijven in hoofstad Algiers. Dat is volgens de president nodig om ervoor te zorgen dat “vrijheid niet ontaardt in anarchie”. Verder beloofde Bouteflika dat alle politieke partijen in Algerije voortaan zendtijd krijgen op de staatstelevisie- en radio en dat hij meer banen gaat scheppen.

Het opheffen van de noodtoestand is volgens Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die gespecialiseerd is in Noord-Afrika, “duidelijk een antwoord op de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte”:

“De noodtoestand is tijdens de burgeroorlog van 1991 ingesteld in de strijd van de regering tegen moslimextremisten. Die strijd is al een tijdlang min of meer gewonnen. Dat Bouteflika nu meer banen en ruimte voor politieke partijen belooft is duidelijk een antwoord op de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte. Omdat er ook in Algerije de afgelopen weken kleine protesten plaatsvonden, doet de president doet nu concessies om te voorkomen dat de situatie in zijn land uit de hand loopt.”