Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Actrice Last Tango in Paris overleden

Maria Schneider met Jack Nicholson in The Passenger (1975).
Maria Schneider met Jack Nicholson in The Passenger (1975).

De Franse actrice Maria Schneider is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze werd vooral bekend door haar hoofdrol in de grensverleggende film Last Tango in Paris uit 1972 van regisseur Bernardo Bertolucci. Ze speelde daarin de vriendin van Marlon Brando.

In 1979 speelde Schneider de lesbische minnares van Monique van de Ven in de Nederlandse film Een vrouw als Eva. Schneider kampte jarenlang met een alcohol- en drugsverslaving.

Voormalig NRC-filmrecensent Hans Beerekamp over het leven van Schneider:

“Maria Schneider werd een enorme ster door Last Tango in Paris. Deze film was schandaleus door wilde seks tussen Marlon Brandon als weduwnaar met de jonge Schneider. Daar kwam ook wat geweld bij kijken. De ‘boterscene’ waarin boter als vaseline wordt gebruikt is berucht. Als je het over een pakje boter had in die tijd, wist iedereen waar je het over had.”

“Ze was iemand die niet bijzonder acteerde, maar bijzonder was,” typeert Beerekamp. “Schneider was altijd grillig en onvoorspelbaar op de set. Het aantal films dat ze maakte was tamelijk beperkt. In Nederland zijn er maar vier of vijf echt bekend.”