Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Achttien partijen overwegen bod op SBS

SBS 6, Net 5, Veronica en de andere televisiezenders van ProSiebenSat1 die op dit moment te koop staan, lijken een populaire prooi voor investeerders en concurrenten.

Minstens achttien partijen overwegen een bod uit te brengen op de Nederlandse, Vlaamse en Scandinavische activiteiten van het Duitse mediaconcern. Dat meldt de Britse zakenkrant de Financial Times vandaag. ProSiebenSat1 wil zijn internationale activiteiten verkopen en zich concentreren op de Duitstalige markt. Het concern zou bereid zijn de buitenlandse zenders in twee pakketten te verkopen: een Benelux-deel (SBS 6, Net 5 en Veronica in Nederland, en VT4 en Vijftv in België) en een Scandinavisch deel.

Mediaondernemer John de Mol maakte vorige week bij Pauw & Witteman bekend dat hij zich heeft gemeld bij zakenbank JP Morgan als een van de belangstellenden voor de Nederlandse tak. De Mol zou willen samenwerken met de Telegraaf Media Groep. TMG bezit 6 procent van de aandelen in het Duitse bedrijf, een gevolg van zijn investering in SBS Broadcasting. ProSiebenSat1 nam SBS vijf jaar geleden over. De Nederlandse zenders zouden 700 miljoen tot 1 miljard euro moeten opbrengen.

Volgens de FT heeft ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Hellman & Friedman zich gemeld samen met Patrick Tillieux, de voormalige bestuursvoorzitter van SBS. De investeerder maakte deel uit van het consortium dat van 2003 tot 2005 eigenaar was van ProSieben. Andere bieders zouden onder meer uitgevers Sanoma (Margriet, Libelle) en de Persgroep (de Volkskrant, AD) zijn. Het Zweedse tv-concern Modern Times Group zou in de markt zijn voor de Scandinavische zenders.

Het Belgische productiehuis Woestijnvis wil een bod uitbrengen op VT4 en Vijftv. Dat was voor de Vlaamse publieke omroep VRT een reden om de gesprekken met het bedrijf over een nieuwe samenwerking voor de periode 2012 tot 2015 voorlopig stop te zetten. Dat meldde de Vlaamse krant De Standaard dinsdag.

Half februari moeten volgens de Financial Times de geïnteresseerde partijen hun bod toelichten.