Aanpak handel voetbaljeugd

Politieke partijen pleiten voor strenge wetgeving om handel in voetbaltalenten onder de zestien jaar tegen te gaan. D66 sluit zich aan bij de PvdA, die vraagt om duidelijke regels om „misstanden met jonge talenten” te voorkomen.

Aanleiding voor de oproep is een publicatie van Voetbal International over ‘kinderhandel’ in de voetbalsport. Nederlandse clubs die lang investeren in de opleiding van jeugdspelers, hebben het nakijken als buitenlandse clubs hun aantrekkelijke contracten aanbieden. Het weekblad schrijft over spelersmakelaar Robert Postma, die spelers onder de zestien begeleidt. Het blad publiceert ook over de vijftienjarige Nathan Ake, die later deze maand op zijn zestiende verjaardag naar Chelsea overstapt. De KNVB onderzoekt deze zaak. Kinderen onder de zestien mogen niet in contact komen met spelersmakelaars, laat staan dat ze door hen worden begeleid.

Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) wil van minister Edith Schippers (Sport, VVD) weten hoe zij jonge talenten beschermt. „Als het niet goed is geregeld, moeten we dat in sociale wetgeving vastleggen”, zegt Van Dekken. „Zo nodig in Europa.” Pia Dijkstra, Kamerlid voor D66, zegt dat nationale wetgeving niet genoeg is. Zij pleit voor Europese regels.

De VVD en de SP zien daar niets in. Kamerlid Bart de Liefde (VVD) vraagt iedereen die betrokken is bij handel in spelers goed op leeftijden te controleren. „Zijn er twijfels dat de jongens zich ouder voordoen dan zij zijn, dan moet je niet handelen.” Het CDA zegt dat „het misbruik van jonge talenten moet stoppen”. Maar de partij wil eerst weten wat de clubs, de KNVB, de Europese voetbalbond UEFA en de Europese Commissie van plan zijn.

Jacht op piepjonge groeibriljantjes: pagina 14