Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Zo, weer 82 mln euro uitgegeven

UEFA-baas Platini wil grenzen aan de financiële uitgaven van het profvoetbal.

De clubs in de Engelse Premier League trekken zich er weinig van aan.

En de winnaar is...Chelsea. De Engelse club spendeerde in de maandagnacht verstreken transferperiode het meeste geld aan nieuwe spelers. De Spanjaard Fernando Torres en de Braziliaan David Luiz kostten bij elkaar 82 miljoen euro, een miljoen minder dan de uitstaande schuld van Chelsea.

Een goede kans dat Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, de miljoenenhandel op de slotdag met ergernis heeft gadegeslagen. Hij wil grenzen stellen aan het almaar uitdijende financiële systeem van de Europese voetbalclubs.

In zijn visie moet worden voorkomen dat het profvoetbal in Europa bij een omzet van 12 miljard euro 1,2 miljard verlies lijdt, zoals vorig seizoen het geval was.

Platini heeft maatregelen aangekondigd. Er wordt gedacht aan een salarisplafond, een schuldlimiet van 30 miljoen euro per club en een verbod om met vreemd vermogen voetballers te kopen. Bij sancties denkt de UEFA-voorzitter aan schorsing van clubs of spelers.

Mooie plannen, maar een transfersysteem dat in 25 jaar vorm heeft gekregen, breek je niet in korte tijd af. Dat weet Platini. En dat weten de clubs ook. Want Chelsea haastte zich maandag te melden dat het zich geen zorgen maakt over de naderende maatregelen van de UEFA. Tegenover persbureau Reuters zei een vertegenwoordiger van Chelsea met een positieve cashflow (kasstroom) van 4,5 miljoen euro te werken. En net als alle topclubs met enorme tekorten stelt ook Chelsea de waarde van de selectie tegenover de schuld.

Voordat vreemd vermogen niet langer aan transfers mag worden besteed, deed Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj maandag nog snel wat zaken volgens de oude normen. Zijn voornemen om wat te minderen bij Chelsea kan sinds gisteren minder serieus worden genomen.

Maar Abramovitsj heeft een heilig doel. Hij wil met Chelsea de Champions League winnen. En de huidige selectie acht hij daartoe niet in staat. Zie de tegenvallende resultaten in de Premier League, waarin Chelsea uitgeschakeld lijkt voor de titel. De spitsen Didier Drogba en Nicolas Anelka brengen niet het niveau dat hij verlangt. Dus besloot Abramovitsj nog snel zaken te doen en spits Torres bij Liverpool los te weken.

Het vertrouwde transferspel in Engeland werd daarmee gespeeld door grote zakenmensen, want eerder deze maand hadden de Saoedische eigenaren van Manchester City al 33 miljoen euro voor de Bosnische spits Edin Dzeko neergeteld.

John W. Henry, de Amerikaanse eigenaar van Liverpool, verkocht Torres tegen de wens van zijn trainer Kenny Dalglish. Die had de Spaanse spits naast de van Ajax gekochte Luis Suarez willen laten spelen.

Liverpool moet wat. De resultaten in de eerste competitiehelft waren zo slecht, dat Europees voetbal voor volgend seizoen serieus in gevaar komt. Maar het sportieve verlies van Torres voor ruim 58 miljoen euro streek Henry onmiddellijk glad door voor ruim 40 miljoen euro Andy Carroll van Newcastle United over te nemen.

Tegenover de miljoenenhandel in Engeland steken de transacties in Nederland schril af. Het spel tussen vraag en aanbod tussen Ajax en Heerenveen over Bas Dost mislukte mede door een onoverbrugbaar gat van 750.000 euro.

Of Ajax sportief slim heeft gehandeld, zal altijd de vraag blijven. Zakelijk lijkt de club uit Amsterdam een verstandige beslissing te hebben genomen en geheel in de geest van Platini te hebben gehandeld.

Er waren meer clubs niet bereid financiële risico’s te nemen. Landskampioen FC Twente, dat een van de weinige financieel gezonde clubs is, weigerde acht ton te betalen voor een tussentijdse overgang van Willem Janssen van Roda JC. Daarmee blijft de vier miljoen die Vitesse aan Sparta Praag betaalde voor de Ivoriaan Wilfried Bony de toptransfer in Nederland.