Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Zijlstra: trage studenten toch beboet

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) zet zijn voornemen door om trage studenten te beboeten met een hoger collegegeld. Daarmee negeert hij een kritisch advies van de Raad van State.

Zijlstra stuurde gisteren zijn wetsvoorstel aan de Tweede Kamer. Studenten mogen vanaf september nog maar één jaar vertraging oplopen tijdens de bachelorfase van hun studie en één jaar bij hun master. Wie langer over zijn opleiding doet, moet per jaar 3.000 euro extra collegegeld betalen.

De staatssecretaris was aanvankelijk ook van plan om universiteiten en hogescholen met datzelfde bedrag te beboeten voor elke trage student die bij hen stond ingeschreven. Daar heeft hij van afgezien na een kritisch advies van de Raad van State, dat gisteren openbaar werd.

Het hoogste adviesorgaan van regering en parlement vreest dat het beboeten van universiteiten en hogescholen instellingen ertoe kan verleiden diploma’s te verstrekken aan studenten die dat niet verdienen, om zo onder de korting uit te komen.

Zijlstra heeft deze redenering van de Raad van State overgenomen. De langstudeerdersboete voor de universiteiten en hogescholen komt er niet. Maar het kabinet zal wel de ingeboekte 190 miljoen euro per jaar inhouden op de rijksbijdrage voor de onderwijsinstellingen.

Dat is gunstig voor universiteiten met veel trage studenten, zoals technische universiteiten, maar ongunstig voor instellingen die een relatief goed studierendement behalen. Die profiteren daar nu niet meer van.

Over het nut van het verhogen van het collegegeld voor studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen, was de Raad van State ook kritisch. Er bestaat geen bewijs, aldus de Raad, dat dit soort maatregelen leidt tot een hoger studierendement.

De Raad van State meent verder dat het strijdig is met het rechtszekerheidsbeginsel dat reeds ingeschreven trage studenten vanaf het komend collegejaar geconfronteerd worden met het hogere collegegeld van bijna 5.000 euro. Deze 60.000 studenten zouden buiten de regeling moeten vallen, meent de Raad, die adviseert de maatregel per jaar in te voeren, te beginnen in het studiejaar 2012/13.

Zijlstra geeft daaraan geen gehoor. Hij meent dat het rechtsgelijkheidsbeginsel dan in het geding komt: niet voor alle studenten gelden dan dezelfde regels. En het kabinet heeft het geld nodig om het onderwijs te verbeteren, aldus Zijlstra.

Commentaar: TweeRaad van State laat weinig heel van Zijlstra’s plan: Drie