Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Zeeland aantal keer ontsnapt aan ramp door chemiebedrijf’

Bij chemiebedrijf Dow Chemical in Terneuzen hebben zich de laatste jaren verscheidene “bijna-rampen” voorgedaan. Hierdoor zou de provincie Zeeland een aantal keer door het oog van de naald gekropen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Uit rapporten blijkt volgens de omroep dat in 2005 1900 kilo brandbaar en kankerverwekkend benzeen (wiki) is gelekt. Volgens de inspectie ontsnapte in september 2006 door slecht onderhoud 100 kilo het vergelijkbare kraakgas. In dezelfde maand ontstond ook een brandbare en explosieve gaswolk.

De NOs meldt in haar onderzoek dat er in de periode 2005-2008 bij Dow Terneuzen een groot aantal, volgens inspectiediensten “zeer ernstige incidenten” werden gemeld. Die zouden te wijten zijn aan “tekortkomingen in het onderhoud”. Justitie deed in 2008 een grote inval. Het OM overweegt vervolging.