Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Orkaan Yasi berooft tienduizenden huishoudens Queensland van stroom

De orkaan Yasi raast op dit moment over Australische staat Queensland. Daken worden van gebouwen gerukt en tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom door de catgeorie 5-cycloon.

Yasi is ingedeeld in de zwaarste categorie wat betekent dat de cycloon snelheden kan bereiken van boven de 250 km/u. Persbureau AP meldt dat Yasi al met 300 km/u over Queensland raast. De Australische zender ABC heeft een liveblog met actuele kaarten van waar het oog van de orkaan zich bevindt.

In Australië is de zon inmiddels onder. De vraag is wat er van de staat Queensland over is als het daar morgen weer licht wordt. De premier van Queensland, Anna Bligh, verwoordde het zo:

Without doubt, we are set to encounter scenes of devastation and heartbreak on an unprecedented scale. This cyclone is like nothing else we’ve dealt with before as a nation.

Er zijn nog geen beelden van de gevolgen van de orkaan beschikbaar, behalve dan van de satelliet: