Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders wil rechter Schalken horen

Geert Wilders wil rechter Tom Schalken verhoren als getuige in het proces tegen de PVV-leider, dat volgende week weer van voor af aan begint. Zijn advocaat Bram Moszkowicz zal daartoe tijdens de eerste regiezitting een verzoek indienen, schrijft De Telegraaf.

Rechter Tom Schalken kwam in opspraak nadat bekend werd dat hij arabist Hans Jansen, getuige à decharge in de rechtszaak tegen de politicus, tijdens een etentje had proberen te overtuigen van de juistheid van de vervolging van Geert Wilders. Schalken is een van de raadsheren van het gerechtshof dat justitie opdroeg om Wilders te vervolgen. Het beïnvloeden van een getuige is strafbaar.

De rechtbank van Amsterdam werd tijdens de rechtszaak tegen Wilders in het najaar van vorig jaar gewraakt. Dit gebeurde nadat het verzoek van Moszkowicz om Jansen te mogen horen over het gesprek met Schalken werd afgewezen door de rechter. De advocaat van Wilders diende daarop een wrakingsverzoek in. Dit werd gehonoreerd, wegens de ontstane ‘schijn van partijdigheid’. Het Openbaar Ministerie had al vrijspraak geëist.

Wilders noemt het handelen van Schalken ‘bananenrepubliekachtig’. Met het verhoor wil hij aantonen dat het ‘allesbehalve koosjer’ is. “Laat de hele wereld dat nog maar eens zien. Dit is Nigeria in het kwadraat.” Ook Hans Jansen staat op de lijst van te horen getuigen.

Wilders staat terecht voor het beledigen en discrimineren van moslims en het zaaien van haat.