WikiLeaks genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

WikiLeaks is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgense de Noorse organisatie leverde de klokkenluidersite een van de grootste bijdrages aan vrijheid van meningsuiting en transparantie in de 21e eeuw.

“WikiLeaks is een vanzelfsprekende kanshebber door het ontsluiten van informatie over corruptie, schendingen van de mensenrechten en oorlogsmidaden”, aldus de Noorse Nobelprijscomité.

Mocht WikiLeaks de prijs binnenslepen zal het comité ongetwijfeld kritiek te verduren krijgen. De vorige twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede waren al niet onomstreden. Vorig jaar won de in gevangenschap levende Chinees en pro-democratisch activist Lui Xiaobo. Een jaar eerder was het Barack Obama die toen pas een paar maanden president was.