Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Wie mee wil doen aan EK moet wel die ene sponsor hebben

Dicky Palyama, Eric Pang, Yao Jie en Judith Meulendijks zijn er over twee weken bij het EK badminton in Amsterdam niet bij.

Oorzaak? Sponsorbelangen.

Het is ondenkbaar dat de Nederlandse topschaatsers niet zouden meedoen aan het wereldkampioenschap sprint in Heerenveen, het enige grote toernooi dit jaar in eigen land, omdat ze van de bond op andere schaatsen zouden moeten rijden.

Toch doen de badmintontoppers Dicky Palyama, Eric Pang, Yao Jie en Judith Meulendijks over twee weken niet mee aan het Europese kampioenschap voor landenteams in Amsterdam. Zij mogen van de badmintonbond niet spelen met hun vertrouwde rackets. „Het conflict is verder verhard”, concludeert juriste Marjan Olfers, docent Sport en Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die de vier betrokken spelers eerder ondersteunde.

Een jaar geleden spanden de topspelers en hun materiaalsponsor Dunlop Slazenger International een kort geding aan tegen de bond, die een lucratief contract had gesloten met de concurrerende materiaalsponsor Yonex. De bond krijgt in ruil hiervoor 3,2 miljoen euro voor zeven jaar. „Voor badminton in Europa een uniek bedrag”, stelt Martijn van Dooremalen, technisch directeur van de bond. „Wij kunnen hiermee 55 spelers een topsportprogramma bieden.”

Als tegenprestatie voor de sponsorbijdrage moesten alle spelers die voor Nederland uitkomen met materiaal van Yonex spelen. „De bond selecteerde in eerste instantie alleen op speelkwaliteit maar kwam ineens met deze aanvullende eis”, zegt Homme ten Have, advocaat van de betrokken spelers. „De toppers hadden hun eigen, langlopende sponsorcontracten. In onze visie heeft de bond de rechten van individuele spelers verkocht, zonder met hen te overleggen. Met als schrijnend gevolg dat de toppers nu niet kunnen uitkomen op een Europees kampioenschap in eigen land.”

In een kort geding koos de rechter begin vorig jaar voor het collectieve belang van de bond boven de individuele belangen van de topspelers. Intussen loopt een bodemprocedure die tegen de zomer zal leiden tot een definitieve uitspraak.

In afwachting daarvan maakte Dunlop Slazenger International gisteren bekend dat Palyama, Pang, Jie en Meulendijks niet meedoen aan het EK voor landenteams. De bond reageerde door de betrokken spelers toch te selecteren. „We hebben ze keurig ingeschreven”, zegt directeur Van Doormalen. „ Ze mogen spelen met de rackets die zij willen. Enige voorwaarde is dat er geen extra reclame voor hun eigen merk op de snaren mag.”

Volgens sportjuriste Olfers blijkt hieruit dat de bond een oplossing zoekt. „Ze maken een buiging naar de sporters. Maar de vraag is in hoeverre de sporters zelf nog invloed hebben in dit conflict.”

Achter de strijd tussen bond en spelers gaat het slepende conflict eigenlijk tussen de grote sponsors Yonex en Dunlop Slazenger International. Sportjuriste Olfers: „De bond wil graag met de sterkste spelers meedoen, zeker als het gaat om een publicitair aantrekkelijk toernooi in eigen land. De topspelers willen niets liever dan voor eigen publiek laten zien hoe goed ze zijn. Maar beide partijen worden gemangeld in een conflict tussen twee grote materiaalsponsors, die allebei grote zakelijke belangen hebben.”