Waarom ‘Google Art Project’ vanmorgen trending is op Twitter

Het interieur van het Rijksmuseum in Google Art Project

Elke ochtend kijkt nrc.nl naar een ‘trending topic’, een van de onderwerpen waar het meest over wordt gesproken op Twitter. Vandaag wordt er veel getwitterd over ‘Google Art Project’.

Google Art Project werd gisteren gelanceerd. Je kunt zeventien musea wereldwijd via een soort ‘street view’-modus bezoeken (zie illustratie hierboven). Elk museum heeft één werk in superhoge resolutie laten fotograferen: het Rijksmuseum ‘De Nachtwacht’ en het Van Gogh Museum ‘De slaapkamer’.

Detail van het hires-schilderij: de mond van de vrouw op 'De Nachtwacht' van RembrandtDetail van het hires-schilderij: de mond van de vrouw op 'De Nachtwacht' van Rembrandt

En weer een detail: de bovenkant van de poot van het bed van 'De slaapkamer' van Vincent van GoghEn weer een detail: de bovenkant van de poot van het bed van 'De slaapkamer' van Vincent van Gogh

Verder zijn veel schilderijen en objecten in aardig hoge resolutie gefotografeerd.
Andere musea die participeren: het MoMa en Metropolitan Museum uit New York, de Hermitage in Sint Petersburg, de Uffizi in Florence, de National Gallery en Tate in Londen en het paleis van Versailles.