Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Escalatie op Tahrir-plein in Kairo

Het Tahrir-plein in Kairo vormt vanmiddag het decor van een veldslag tussen grote groepen pro-Mubarak betogers en demonstranten die omverwerping van het regime van de Egyptische president willen.

Volg het liveverslag van nrc.nl over de onlusten in Kairo.

Beelden toonden aan het begin van de middag zeer chaotische taferelen en botsingen tussen de twee groepen op het Tahrir-plein. Inmiddels zijn mensen gewond afgevoerd. Persbureau Reuters spreekt van “vele gewonden”, sommigen zouden er ernstig aan toe zijn.

De schermutselingen braken rond het middaguur (lokale tijd) uit. Over en weer werd met stenen en stokken gegooid. Enige verzoening tussen de groepen werd volgens de correspondent van CNN ter plaatse teniet gedaan door een colonne betogers te paard en te kameel.

Onze correspondent Guus Valk (Twitter) heeft zicht op het Tahrir-plein.

“De vrees is dat er later op de middag een grote escalatie gaat komen vanwege het vermengen van de demonstranten. Ik vermoed dat de pro-demonstratie georganiseerd is door elementen uit het regime, maar ik kan het niet bewijzen. Het ligt er wel dik bovenop.”

“De paarden en kamelen die even geleden op het plein te zien waren zijn vermoedelijk van mensen vanuit de buitenwijken van Kairo. Veel van hen verhuren hun paard of kameel aan andere mensen als transportmiddel.”

Enkele duizenden pro-Mubarak betogers hadden zich vanochtend verzameld voor het Tahrir-plein, het centrum van de anti-Mubarak demonstraties waar tienduizenden oppositionele demonstranten staan.

Al-Jazeera berichtte vanmiddag over agenten in burgers bij de manifestatie van pro-Mubarak betogers, maar dit wordt van overheidswege ontkend door Egypte. Enkele sympathisanten van de president zouden zich drie legervoertuigen hebben toegeëigend.

Het leger grijpt niet in
De Arabische zender Al Jazeera maakte eerder vandaag  melding van vluchtende mensen die elkaar vertrapten. De groepen werden niet gescheiden door welke ordedienst dan ook. Militairen beveiligen de toegangswegen naar het plein, maar grepen niet in.

Meerdere journalisten zouden zijn aangevallen zijn door pro-Mubarak betogers. Een journalist van Al Arabiya zou zijn neergestoken. Anderson Cooper, CNN-verslaggever, werd omsingeld en kreeg meerdere klappen op het hoofd hebben gekregen, zo meldt de Amerikaanse zender. Ook een Belgische journalist zou in elkaar geslagen zijn.

Vroeg in de middag, zo meldt persbureau AP, braken pro-Mubarak betogers door een haag van demonstranten die de duizenden mensen op het Tahrir-plein afschermde. Ze scheurden spandoeken kapot en er braken vuistgevechten uit terwijl de Mubarak-sympathisanten opstoomden naar het plein. Verschillende mensen liepen met bebloede hoofden rond.

Voor het eerst sinds straatprotesten serieus pro-Mubarak geluid
Op verschillende plaatsen in Kairo zijn vandaag pro-Mubarak manifestaties begonnen, de eerste significante betogingen van sympathisanten van de president sinds het uitbreken van de straatprotesten tegen diens regime.

Het Egyptische ministerie van Defensie heeft betogers opgeroepen vandaag “omwille van de stabiliteit” niet opnieuw de straten op te gaan. Wat de consequentie van deze mededeling is, is nog niet bekend. Tot dusver heeft het leger zich passief opgesteld.