Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vodafone strikt Philips-baas Kleisterlee

Met nog twee maanden te gaan tot zijn pensionering heeft de 64-jarige Gerard Kleisterlee zijn agenda goed gevuld. De scheidend bestuursvoorzitter van Philips wordt de nieuwe chairman van het Britse telecombedrijf Vodafone. Deze functie lijkt op het voorzitterschap van de raad van commissarissen bij Nederlandse bedrijven.

Met zijn vertrek bij Philips in het vizier, na een loopbaan van 37 jaar, aanvaardde Kleisterlee al verschillende andere commissariaten. In april 2009 schoof hij aan bij de raad van commissarissen van het Duitse autoconcern Daimler. Daarna kwamen Shell in Nederland en computerbouwer Dell in de Verenigde Staten er bij.

Vooral het voorzitterschap bij Vodafone en het commissariaat bij Shell zullen veel van zijn tijd en aandacht vragen. Bij Shell is hij lid van het zogeheten audit committee, dat nauwlettend toeziet op de financiële verslaglegging van het concern.

Bij Vodafone zal Kleisterlee per 1 juli het roer overnemen van John Bond, die na zes jaar vertrekt. Sir John Bond (68) stond vorig jaar al onder druk om te vertrekken omdat de aandeelhouders van Vodafone ontevreden waren over de aankopen van het telecombedrijf.

Volgens Bond heeft Vodafone voor Kleisterlee gekozen omdat hij een „hoogst succesvolle internationale zakenman” is, wiens verdiensten bij Philips „voor zichzelf spreken”. Kleisterlee noemt zijn benoeming in een persbericht „een eer en een voorrecht”. Hij gaat er in ieder geval op vooruit als het gaat om de omvang van het bedrijf: Vodafone is qua omzet de grootste telecomaanbieder ter wereld (ruim 50 miljard euro in het gedeelde boekjaar 2010). Dat is twee keer zoveel als de omzet die Philips in 2010 draaide.

Niet alleen Kleisterlees agenda zal goed gevuld zijn. Hij kan zijn Philips-pensioen de komende jaren aanvullen met een volwaardig inkomen van het Britse concern. John Bond verdiende 575.000 pond per jaar (674.000 euro). Een gewone commissaris bij Shell verdient 115.000 euro, een lid van het audit committee krijgt daar nog eens 25.000 bovenop. Bij Philips bedroeg Kleisterlees basissalaris de laatste jaren 1,1 miljoen euro per jaar.

Nederlandse topmannen zijn in trek bij buitenlandse multinationals, zowel als uitvoerend lid van raden van bestuur, als in de positie van toezichthoudend commissaris na hun eigen actieve carrière. Nederlanders zijn internationaal georiënteerd, ze spreken hun talen doorgaans goed, beschikken over een breed netwerk en hebben bij hun eigen bedrijven belangrijke ervaring opgedaan.