Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

VdH over Thorpe: hij heeft wel lef

Voormalig concurrent Pieter van den Hoogenband noemt de aankondigde rentree van Ian Thorpe „een moedig besluit”.

Pieter van den Hoogenband stuurde zijn voormalige rivaal Ian Thorpe vanmorgen een sms. „Ik heb hem succes gewenst en gezegd dat ik het een moedig besluit vind. Het getuigt van lef. In Londen sta ik voor hem te klappen op de tribune. Met een grote grijns, al was het maar omdat ik zelf niet meer met hem in het water hoef te liggen.”

Van den Hoogenband (32) is drievoudig olympisch kampioen en stopte drie jaar geleden met topzwemmen, na de Spelen in Peking. Een van de hoogtepunten uit zijn carrière was zijn zege, nu ruim tien jaar geleden, op de 200 meter vrije slag bij de Spelen van Sydney, ten koste van de gedoodverfde favoriet Thorpe.

‘VdH’ zegt niet veel op te hebben met gelauwerde topsporters die na enkele jaren een rentree aankondigen. „Het leidt vaak tot niets. Maar in zijn geval begrijp ik het. Thorpe heeft op een onbevredigende manier afscheid genomen van de topsport. Hij was al die permanente aandacht zat, mentaal was hij volledig opgebrand.”

Bovendien kan Thorpedo, pas 28 jaar, nog steeds van grote waarde zijn voor de zwemsport. VdH: „Op de individuele 100 en 200 meter vrije slag zie ik hem niet zo snel meer winnen van jongens als Michael Phelps en Ryan Lochte. Maar voor de Australische estafetteploeg kan hij wel degelijk het verschil maken.”

Van den Hoogenband prijst zijn voormalige tegenstrever vooral om zijn verdiensten. „Hij heeft het zwemmen naar een hoger plan getild, onder meer in commercieel opzicht. Ook ik heb geprofiteerd van zijn pionierswerk. Phelps kan niet tippen aan Thorpe. In het water is Phelps een grote jongen, op het droge is hij een grijze muis.”

Thorpe zette een nieuwe standaard, meent Van den Hoogenband. „Hij introduceerde ‘de vijfde slag’, beter bekend als de vlinderbeenslag. Hij dwong mij en anderen tot aanpassing van onze techniek.”