Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Europa, Nederland,Utrecht,22-09-2010 Stadsschouwburg. Vandaag de dertigste editie van het Nederlands Film Festival. Als openingsfilm gaat Tirza in première, naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg.De komende tien dagen zijn op tientallen plekken in Utrecht 232 films en documentaires te zien. Daarvan dingen 83 producties mee naar een Gouden Kalf. Begin volgende week wordt bekend welke films zijn genomineerd voor deze belangrijkste Nederlandse filmprijzen. Op de slotdag, volgende week vrijdag, worden de Gouden Kalveren uitgereikt. Acteur Tygo Gernandt op de rode loper. Foto Evelyne Jacq
Europa, Nederland,Utrecht,22-09-2010 Stadsschouwburg. Vandaag de dertigste editie van het Nederlands Film Festival. Als openingsfilm gaat Tirza in première, naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg.De komende tien dagen zijn op tientallen plekken in Utrecht 232 films en documentaires te zien. Daarvan dingen 83 producties mee naar een Gouden Kalf. Begin volgende week wordt bekend welke films zijn genomineerd voor deze belangrijkste Nederlandse filmprijzen. Op de slotdag, volgende week vrijdag, worden de Gouden Kalveren uitgereikt. Acteur Tygo Gernandt op de rode loper. Foto Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Film

He’s Just Not That Into You (Ken Kwapis, 2009, VS). Stel, je hebt een afspraakje gehad met een leuke jongen. Je vermoedt dat hij jou ook leuk vindt. Aan het eind van de avond zegt hij dat hij het erg prettig vond je te ontmoeten. Toch belt hij niet terug. Wat dan? Moet je als vrouw wachten tot hij belt, of mag je initiatief nemen? Om dit soort brandende kwesties draait het in deze voortkabbelende film naar een gelijknamige zelfhulpboek dat weer is gebaseerd op een aflevering van Sex and the City. Met Scarlett Johansson, Jennifer Connelly, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Ginnifer Goodwin. RTL5, 20.30-23.10u.

Ice Princess (Tim Fywell, 2005, VS). Moralistisch Disney-vertier. Meisje (Michelle Trachtenberg) ontpopt zich tegen de stroom in tot heldin op de kunstschaats. SBS6, 20.30-22.30u.

Dante’s Peak (Roger Donaldson, 1997, VS). Scenario wringt zich in rare bochten om spanning te genereren in aardige rampenfilm met spectaculair in beeld gebrachte lavastromen, asregens en aardbevingen. Vulkanoloog Pierce Brosnan waarschuwt voor uitbarsting in stadje in de staat Washington. Net als in Jaws willen de autoriteiten geen paniek zaaien. RTL7, 20.30-22.30u.

Volcano (Mick Jackson, 1997, VS). Rampenfilm bewandelt geijkte paden. Tommy Lee Jones zet zijn tanden in door vulkaanuitbarsting belaagd Los Angeles. Met Anne Heche als seismologe.RTL7, 22.30-0.20u.

First Daughter (Forest Whitaker, 2004, VS). Povere, door acteur Whitaker geregisseerde komedie. Presidentsdochter Katie Holmes wil een normaal universiteitsleven leiden. RTL5, 23.10-1.20u.

Actualiteiten

EénVandaag. Veel bedrijven hebben te maken met wanbetalers die hun openstaande facturen niet betalen. Het doorverkopen van deze vorderingen tegen een prijs die een fractie is van het oorspronkelijke bedrag heeft, nadat Amerika en Engeland ons daarin voorgingen, nu ook in Nederland een grote vlucht genomen. De opkoper van die facturen probeert met behulp van advocaten om de gehele schuld terug te krijgen.Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Reportage uit Egypte met het laatste nieuws van verslaggever Jan Eikelboom. En aandacht voor uitzendbureaus die veelal buitenlandse werknemers in de tuinbouw en vleesverwerkende industrie te veel uren voor een te laag loon laten werken. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

The Cradock Murders. Documentaire van David Forbes over de moord op vier jonge vrijheidsstrijders in de tijd van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De moordpartij was één van de donkerste en meest controversiële episodes uit de geschiedenis van de apartheid. Want de liquidatie was zorgvuldig voorbereid en de opdracht werd gegeven in de hoogste echelons van het regime. Een van de slachtoffers, Matthew Goniwe, was namelijk een luis in de pels van de apartheid: een gedreven en efficiënte activist die de wantoestanden van het regime aanklaagde en de oppositie organiseerde. Hij had al in de gevangenis gezeten en was als leraar ontslagen. Maar dat kon hem niet tegenhouden. Daarom moest hij definitief verdwijnen.Canvas, 22.50-23.40u.

Profiel: Alex Brenninkmeijer. Documentairemaakster Dorothée Forma volgde de onlangs voor een nieuwe termijn herbenoemde Nationale Ombudsman gedurende langere tijd. Brenninkmeijer heeft een hekel aan onbegrijpelijke taal en hecht aan dunne, leesbare rapporten. In plaats van het volgen van een zuiver juridisch protocol organiseert hij gesprekken tussen klagers en instanties. Daarmee kan een langslepend probleem soms snel worden opgelost. Eigenlijk gaat het heel goed met Nederland, vindt Brenninkmeijer.Ned.2, 23.00-23.40u.

Rotterdam XL. Serie waarin de sfeer van het filmfestival van Rotterdam wordt opgeroepen. Vanavond praat presentator Sarah Meuleman met acteur Tygo Gernandt over zijn vak en over roem, naar aanleiding van Sofia Coppola’s nieuwe film Somewhere.Ned.2, 23.40-0.10u.

China’s stolen children. De Chinese wet die bepaalt dat ouders slechts één kind ter wereld mogen brengen, heeft als resultaat gekregen dat het land nu een illegaal circuit van gestolen kinderen kent. Babymeisjes brengen er tussen 230 en 315 euro op, kinderhandelaren zijn dermate zeker dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan dat ze de documentairemakers toestemming gaven om hun handel stiekem te filmen. De makers van deze film maakten in 1995 een onthutsende film over de mensonwaardige toestanden in weeshuizen van de Chinese staat. Ned.2, 0.10-1.05u.

Amusement

La Commanderie. Achtdelig kostuumdrama dat zich afspeelt op een versterkte boerderij van de Orde van de Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem en Rhodes, in het jaar 1375. Frankrijk is al veertig jaar in oorlog met Engeland, de pest heeft eenderde deel van de bevolking uitgeroeid, de meeste overlevenden zijn bang en lijden honger. De Commanderie d’Asssier, een geschenk van de Franse koning aan de Orde nadat hij die van de Tempeliers had afgepakt, is een toevluchtshaven voor verschoppelingen en wordt bewoond door een dozijn ridders die tegelijk monnik, arts of boer zijn en er bedevaartgangers, bedelaars en zieken opvangen. Vanavond de eerste twee afleveringen, waarin een belastinginspecteur van de Orde voor problemen voor Thomas en Géraud zorgt, er een oude liefde opduikt, de commandeur in de bres springt voor Géraud, en Thomas ontdekt dat de inspecteur eigenlijk op zoek is naar de schat van de Tempeliers. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 18.35-20.30u.

Radio

Radio 6 live: James Brown. Opnamen van James Brown, gemaakt in 2004 op het North Sea Jazz Festival. Daarna opnamen van saxofonist Maceo Parker en zijn band, die een aantal nummers van James Brown ten gehore brengen. Maceo werd vooral bekend als bandlid van Brown. Radio 6, 23.02-1.00u.

De avonden. Anton de Goede in gesprek met Herman Koch over diens nieuwe roman Zomerhuis met zwembad. Radio 6, 21.25-22.05u.