Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Thorpe maakt rentree in het topzwemmen

SYDNEY - MARCH 27: Ian Thorpe of Australia on his way to victory in the mens 200m individual medley final during the Telstra Australian Championships at the Sydney International Aquatic Centre in Sydney, Australia on March 27, 2003. Photo by Adam Pretty / Getty Images zwemmen
SYDNEY - MARCH 27: Ian Thorpe of Australia on his way to victory in the mens 200m individual medley final during the Telstra Australian Championships at the Sydney International Aquatic Centre in Sydney, Australia on March 27, 2003. Photo by Adam Pretty / Getty Images zwemmen Getty Images

Vijfvoudig olympisch zwemkampioen Ian Thorpe heeft vandaag in het Australische Sydney zijn rentree aangekondigd. De 28-jarige Thorpe hoopt op de Olympische Spelen van 2012 in Londen uit te komen op de 100 en 200 meter vrije slag plus de estafette.

„Ik heb een bijna perfecte carrière gehad. Die zet ik nu op het spel”, zei de Australiër vanochtend op een persconferentie. De afgelopen maanden werd al gespeculeerd over een rentree van de Australiër. Hij werd opgemerkt tijdens een zwemtraining in Sydney.

Thorpe, een levende legende in Australië, stopte in 2006 op 24-jarige leeftijd wegens gebrek aan motivatie. Op zijn vijftiende veroverde hij zijn eerste wereldtitel. Tussen 1998 en 2004 won hij een toenmalig recordaantal van vijf olympische titels en elf wereldtitels. Hij brak het ene wereldrecord na het andere, maar worstelde met de constante aandacht van de pers en het straffe trainingsregime.

Op de Spelen van Athene in 2004 zwom Thorpedo zijn laatste internationale wedstrijden. Hij werd kampioen op de 200 en 400 meter vrije slag. In totaal won hij negen olympische medailles: vijf goud, drie zilver en een brons. Op de Spelen van Sydney in 2000 verloor hij op de 200 meter vrije slag van Pieter van den Hoogenband.

Thorpe heeft zich bij de Australische zwembond aangemeld voor dopingcontroles. Voordat hij wedstrijden mag zwemmen, moet hij negen maanden lang op verboden middelen getest worden. „Ik had nooit gedacht ooit weer wedstrijden te gaan zwemmen, maar ben blij dat het zo is. Ik heb vier jaar buiten het zwembad doorbracht, en die tijd heb ik nodig gehad.”

Hoewel Thorpe nooit werd verslagen op de 400 meter vrije slag, gaat hij zich richten op de 100 en 200 meter, en de estafette. „Ik kan niet lang genoeg trainen om me voor te bereiden op de 400 meter.” Hij waarschuwde vanochtend voor te hoge verwachtingen. „Hoewel ik buitengewone resultaten heb behaald, betekent dit niet dat ik dat direct weer ga doen.”

Hoewel Thorpe vorig jaar toegaf dat zijn spaargeld was aangetast door de crisis, ontkende de zwemmiljonair dat hij om financiële redenen terugkeert. „Ik ben weer terug in het zwembad omdat ik weer wil meedoen op het hoogste niveau”, aldus Thorpe. (AP, Reuters)