Seks kan geen kwaad tijdens zwangerschap

Gynaecologen raden seks vaak af bij hoogrisicozwangerschappen. Geheel onterecht, zeggen onderzoekers nu.

Seks tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Zelfs voor zwangeren met een verhoogd risico op complicaties is het bijna altijd veilig, schrijven gynaecologen uit Toronto in een online overzichtsartikel in het Canadian Medical Association Journal dat gisteren uitkwam.

Het advies om geen seks te hebben bij een hoogrisicozwangerschap heeft eigenlijk geen wetenschappelijke basis. Gynaecologen raden seks vaak af omdat ze dit zien als een ‘makkelijke interventie’, schrijven de onderzoekers.

Wel gevaarlijk, dodelijk zelfs, maar extreem zeldzaam, is het ontstaan van luchtembolie tijdens zwangerschapsseks. Dan wordt – gepompt door de penis, of geblazen door de sekspartner – lucht via de vagina en de placenta in een ader geperst. Die luchtbel kan in een ader naar het hart opstijgen en daar de bloedcirculatie naar de longen verhinderen.

Maar voor zwangeren die bijvoorbeeld al eens veel te vroeg zijn bevallen, is er geen bewijs dat een volgende zwangerschap ook weer te snel eindigt als ze vaak seks hebben. Ze beschermen zich ook niet door géén seks te hebben. Wat wel in de wetenschappelijke literatuur te vinden was: hoe meer verschillende sekspartners een vrouw in haar leven heeft gehad, hoe hoger de kans is op een te vroege geboorte van haar kind.

Voor vrouwen die in verwachting zijn van een tweeling geldt ook: er is een kans op te vroege geboorte, maar vaak seks vergroot die kans niet en onthouding betekent niet dat de zwangerschap langer duurt.

Wanneer bij een zwangerschap de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt, wordt wel gezegd dat seks tot bloedingen in de placenta kan leiden. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, schrijven de onderzoekers.

En het is ook een bakerpraatje dat seksuele stimulering van de borsten, clitoris of vagina van een hoogzwangere een dreigende te late bevalling op gang zou helpen. (NRC)