Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Rotterdamse steun voor Iraanse filmers

Het filmfestival Rotterdam springt in de bres voor twee Iraanse filmmakers, die onlangs in eigen land zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Op de festivalwebsite is het IFFR begonnen met een fotoprotestactie, waarbij festivalbezoekers zich laten portretteren met de namen van Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof.

Ook zijn er ingelaste vertoningen van de film The White Meadows van Rasoulof en van The White Balloon van Panahi. Voor de voorstellingen aanstaande vrijdag en zaterdag zijn gratis kaarten beschikbaar bij de festivalkassa in De Doelen.

In december zijn Panahi en Rasoulof door het Revolutionaire Gerechtshof van Iran veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Ook mogen ze de komende twintig jaar geen films meer maken.

Ook het filmfestival van Berlijn dat op 11 februari begint, zal uitgebreid stilstaan bij het werk van Panahi. In alle programma’s van het festival zullen zijn films te zien zijn, waaronder Offside waarvoor hij in 2006 een Zilveren Beer ontving.

De regisseurs zijn veroordeeld voor „het verspreiden van propaganda tegen de islamitische republiek”. Beiden hebben al jaren oude banden met het Rotterdams filmfestival. Ze waren in Rotterdam als regisseur, producent en jurylid.