Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Regering Tunesië: complot binnen veiligheidsdiensten

De Tunesische interim-regering heeft gisteren loyalisten van de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali binnen de veiligheidsdiensten beschuldigd van een „complot” om het land te destabiliseren en zo de tijdelijke regering ten val te brengen.

Zij deed dat na het uitbreken van nieuw geweld in het Noord-Afrikaanse land. In de hoofdstad Tunis bestormden bendes gisteren enkele scholen, waarop het leger eropuit trok om hen te verdrijven. In de zuidelijke stad Gabes werd een kleine synagoge in brand gestoken. Maandag trokken jongeren met stokken en messen door de straten van Gassine en intimideerden er burgers. Op zaterdag gebeurde dat ook in Tunis. Maandag zouden eveneens 2.000 personen het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben aangevallen.

Volgens de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken Farhat Rajhi proberen elementen binnen de veiligheidsdiensten die nog altijd trouw zijn aan Ben Ali het land te ontwrichten en op die manier de tijdelijke regering weg te krijgen. „Er is een complot binnen de veiligheidsdiensten”, zei hij.

Sommige winkeliers die op zaterdag bendes in Tunis wegjaagden, hebben gesuggereerd dat deze groepen door Ben Ali werden betaald om chaos te veroorzaken. Getuigen melden dat de jongeren geen politieke eisen stelden, maar er vooral op uit leken te zijn om omstanders te intimideren.

De interim-regering werd gevormd nadat Ben Ali op 14 januari het land ontvluchtte, na weken van protesten tegen de werkloosheid, repressie en corruptie. Zij heeft hervormingen beloofd. Voor een groot deel bestaat zij uit leden van het vorige regime. (Reuters)