Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Proces Wilders mogelijk uitgesteld

De strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt mogelijk uitgesteld. Advocaat Ties Prakken is naar het gerechtshof gestapt omdat zij het niet eens is met de eis tot vrijspraak die het Openbaar Ministerie vorig jaar formuleerde, meldt de NOS vanavond.

Voor maandag staat een zogeheten regiezitting gepland. Wilders advocaat Bram Moszkovicz vindt het volgens de NOS niet zinvol dat die doorgaat als nog niet duidelijk is wat het hof vindt van de klacht. Wanneer het hof in Amsterdam de klacht van Prakken behandelt is onduidelijk.

Prakken staat de benadeelde partijen in de strafzaak tegen Wilders bij. Nadat het proces op 22 oktober werd stilgelegd omdat de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid, zei een van die partijen, het Landelijk Beraad Marokkanen, een kort geding tegen de staat aan te gaan spannen om het OM te corrigeren.

Voorzitter van het beraad Mohammed Rabbae zei medio november dat de benadeelde partijen willen dat er twee nieuwe officieren van justitie worden aangesteld, dat de dagvaarding wordt aangevuld met ‘ernstiger uitspraken dan die er nu in staan’ en dat het OM stelt dat de uitspraken van Wilders wel strafbaar zijn en de eis aanpast.

Het Amsterdamse gerechtshof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie. Prakken wil nu dat het hof het OM nieuwe instructies geeft.

Wilders wil rechter Schalken horen

Eerder vandaag werd bekend dat Geert Wilders rechter Tom Schalken wil verhoren als getuige in het proces. Zijn advocaat Bram Moszkowicz zal daartoe tijdens de eerste regiezitting een verzoek indienen, schrijft De Telegraaf. Rechter Tom Schalken kwam in opspraak nadat bekend werd dat hij arabist Hans Jansen, getuige à decharge in de rechtszaak tegen de politicus, tijdens een etentje had proberen te overtuigen van de juistheid van de vervolging van Geert Wilders.

Eén op vier PVV-stemmers denkt dat Wilders minister is

Volgens een kwart van zijn kiezers is Geert Wilders minister, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Het is een van de uitkomsten van een representatieve peiling die onderzoeksbureau Synovate voor de krant deed onder duizend kiesgerechtigde Nederlanders.