Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

President Jemen legt zich bij einde termijn 2013 neer

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, heeft vandaag verklaard dat hij niet langer zal proberen zijn ambtstermijn te verlengen als deze afloopt in 2013. Ook beloofde Saleh het presidentschap niet over te dragen aan zijn zoon. De toezeggingen van de president komen na aanhoudende protesten tegen het bewind, geïnspireerd door andere grote demonstraties in het Midden-Oosten.

Saleh is 32 jaar aan de macht, eerst van Noord-Jemen en na de fusie met Zuid-Jemen van de eenheidsstaat Jemen. Via amendementen hebben de president en zijn partij eerder geprobeerd zijn ambtstermijn voor zeker twintig jaar te verlengen.

„Ik doe deze concessies uit landsbelang”, zei Saleh vandaag tegen het verzamelde parlement, de adviesraad Shoura en hooggeplaatste militairen. „De belangen van het land gaan boven onze persoonlijke belangen.”

De toezegging van Saleh komt een dag voor de aangekondigde grootschalige protesten van de oppositie, aangeduid als de „Dag van de Woede”. In het parlement riep Saleh de oppositie vandaag op alle protesten te staken en een regering van nationale eenheid te vormen. „We tolereren geen chaos. We tolereren geen verwoesting”, zei de president.

De oppositie verwelkomde de toezeggingen, maar zet de geplande demonstraties morgen door. „Dit is een vreedzame strijd waarin het volk zijn stem kan laten horen en zijn verlangens kan uiten”, zei Mohammed al-Saadi, ondersecretaris van de islamitische Islah (hervormings)-partij.

Saleh beloofde ook een aantal politieke hervormingen die de bevolking meer invloed moeten geven. Zo wil hij directe verkiezingen van gouverneurs invoeren en de kiezersregistratie voor de parlementsverkiezingen in april opnieuw openstellen. De oppositie claimt dat anderhalf miljoen kiezers werden verhinderd om zich in te schrijven.

Jemen, een Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen Al-Qaeda, wordt wel omschreven als bijna mislukte staat. In het Noorden vecht het leger tegen shi’itische rebellen, in het Zuiden winnen separatisten invloed. De werkloosheid is 35 procent. Een op de drie Jemenieten lijdt honger. (AP, Reuters)