Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

President Jemen ziet af van oneindige herverkiezing

Ali Abdullah Saleh vorig jaar bij een ceremonie in de stad Taiz in het zuiden van Jemen. Foto Reuters.

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, staakt zijn pogingen om na 2013 aan de macht te blijven. De president is bezig aan zijn laatste termijn en doet over twee jaar niet opnieuw mee aan de verkiezingen, zei hij vannacht in het parlement. Ook beloofde Saleh dat hij zijn macht niet aan zijn zoon zal overdragen.

“Ik doe deze concessies in het belang van mijn land, dat voor mijn persoonlijke belangen komt”, aldus de president. Zijn aankondiging is opmerkelijk omdat het parlement onlangs nog een wetswijziging goedkeurde die de oneindige herverkiezing van de president mogelijk maakte. Saleh, die Jemen al meer dan dertig jaar op autoritaire wijze regeert, staat echter ook onder toenemende binnenlandse druk om afstand te doen van zijn macht.

Morgen in Jemen ‘Dag van Woede’
De dag van morgen hebben Jemenitische oppositiegroepen, geïnspireerd door recente massaprotesten in Tunesië en Egypte, uitgeroepen tot een ‘Dag van Woede’. De demonstratie, georganiseerd door de moslimfundamentalistische Islahpartij, gaat ondanks de mededeling van Saleh door. “Wij zien dit als een positief initiatief en wachten de volgende stappen af”, aldus één van de organisatoren.

De afgelopen weken eisten duizenden demonstranten al het onmiddellijke vertrek van Saleh. De betogers verwijten de president dat hij te weinig doet tegen grote armoede en werkloosheid in het Arabische land.

Voor Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad en gespecialiseerd in het Midden-Oosten, komt de mededeling van Saleh niet als een grote verrassing:

“Vanwege de demonstraties was zo’n mededeling te verwachten. Een nieuwe termijn voor Saleh was al omstreden, want Jemen is er in alle opzichten buitengewoon slecht aan toe. Het kan ook zijn dat Saoedi-Arabië, dat veel financiële steun geeft en dus een enorme vinger in de pap heeft, vindt dat het genoeg is geweest. Over wie Saleh moet gaan opvolgen is, nu hij gezegd heeft dat zijn zoon dat niet gaat doen, nog niks zinnigs te zeggen.”