Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Peiling: Wilders is minister

Volgens een kwart van zijn kiezers is Geert Wilders minister. Hans Hillen is relatief onbekend. CDA-stemmers vonden het vorige kabinet beter.

Dit zijn enkele uitkomsten van een representatieve peiling die onderzoeksbureau Synovate voor NRC Handelsblad deed onder duizend kiesgerechtigde Nederlanders.

Opvallend is dat de populariteit van minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) volgens de peiling sterk gedaald is en dat vicepremier Maxime Verhagen „de minst betrouwbare minister” van het kabinet is. Mark Rutte is de op een na populairste bewindspersoon en heeft tevens de grootste naamsbekendheid. De ondervraagden kregen een lijst met namen van politici voorgelegd en Rutte werd door 97 procent van hen herkend.

De drie vrouwen in het kabinet (Van Bijsterveldt, Schultz van Haegen en Schippers) zijn aanzienlijk minder bekend, net als Hans Hillen. Slechts eenderde van de ondervraagden herkende de naam van de VVD-minister van Volksgezondheid (Schippers).

Het beeld dat bestaat van PVV-leider Geert Wilders is opvallend: ruim eenvijfde van de ondervraagden denkt dat hij het meest te zeggen heeft over het huidige kabinetsbeleid. Eenzesde van de kiezers denkt dat hij minister is. Van de PVV-kiezers denkt ruim een kwart dat.

Kiezers volgen de partijlijn wat betreft het voortbestaan van het huidige kabinet. Ondervraagden met affiniteit voor GroenLinks, PvdA, SP en D66 gaan ervan uit dat dit kabinet de regeerperiode niet uitzit, onder VVD-, CDA- en PVV-kiezers is dat andersom.

Jan Kees de Jager is de populairste minister pagina 7