Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Op de slappe slapsticktour

The Dilemma.Regie: Ron Howard. Met: Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder. In: 38 bioscopen **

Vertel je je beste vriend dat zijn vrouw vreemdgaat? Dit is het dilemma dat Ronny (Vince Vaughn) moet zien op te lossen. Intussen worstelt regisseur Ron Howard met een heel ander dilemma: maak ik hier een komedie of een drama van?

Ronny is al sinds jaar en dag bevriend met Nick (Kevin James) en samen proberen ze elektrische auto’s sexy te maken door een motor uit te vinden die gromt als een vervaarlijke leeuw. Op die manier hopen ze klanten te overtuigen dat elektrische auto’s niet ‘gay’ zijn. Ronny is de gladde praatjes verkopende zakenman, Nick de ingenieur die dag en nacht klust aan zijn uitvinding. Dus eigenlijk komt het misschien niet zo goed uit als Ronny hem vertelt over de scheve schaats die diens vrouw Geneva (Winona Ryder) rijdt.

Ron Howard laat Vince Vaughn vooral op de slapsticktoer gaan, met slappe scènes tot gevolg. De van andere ‘bromances’ bekende buddygrappen zijn ook al erg belegen. Maar het is vooral het scenario dat zwak is.