Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook pro-Mubarak betogingen in Egypte, leger maant tot kalmte

Egyptian President Hosni Mubarak's supporters scuflle with anti-government protesters near the Tahrir (Liberation) square, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced he will not run for a new term in September elections but rejected protesters' demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt's soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Egyptian President Hosni Mubarak's supporters scuflle with anti-government protesters near the Tahrir (Liberation) square, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced he will not run for a new term in September elections but rejected protesters' demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt's soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Aanhangers van Mubarak in aanvaring met demonstranten die van het regime van de Egyptische president af willen. De laatste groep is op straat nog altijd in de meerderheid. (Foto AP / Lefteris Pitarakis)

Op verschillende plaatsen in Kairo zijn vandaag pro-Mubarak manifestaties begonnen, de eerste significante betogingen van sympathisanten van de president sinds het uitbreken van de straatprotesten tegen diens regime.

Volgens persbureau AP lijken de betogingen een poging van de Nationaal Democratische Partij van Mubarak, die 3 miljoen leden heeft, om enig momentum te grijpen na de toespraak van de president gisteravond.

Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants acht het “onwaarschijnlijk” dat deze demonstraties onder de huidige omstandigheden “spontaan” zijn.

“Onder het aangekondigde afscheid van Mubarak ligt natuurlijk een impliciete claim dat zijn regime wel voortgezet zal worden. Om die claim kracht bij te zetten, moet je toch een bepaalde presentie op straat hebben. Het kan niet alleen ‘Mubarak, weg!’ zijn. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen van een afstand, maar het is niet waarschijnlijk dat de betogingen zomaar spontaan ontstaan zijn.”

Het gewenste momentum van pro-Mubarak betogers zal volgens Roelants ontoereikend zijn om de weerzin tegen de president het hoofd te bieden.

“Dat 1 miljoen mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen Mubarak, betekent natuurlijk niet dat de overige 79 miljoen Egyptenaren het wel best vinden met de president. Die analyse moet je niet maken. En de NDP-partij van Mubarak heeft dan wel 3 miljoen leden, maar dat zijn met name ambtenaren en ouderen. Die mobiliseer je niet zomaar, zeker niet met de huidige weerzin tegen Mubarak die zich meester heeft gemaakt van het land.” - Carolien Roelants, NRC

Leger roept betogers op thuis te blijven
Op het Tahrir-plein hebben zich ook vandaag weer duizenden demonstranten verzameld die de toezegging van Mubarak om zich in september niet herverkiesbaar te stellen ontoereikend vinden.

Onderwijl heeft het Egyptische ministerie van Defensie betogers opgeroepen vandaag “omwille van de stabiliteit” niet opnieuw de straten op te gaan. Wat de consequentie van deze mededeling is, is nog niet bekend. Tot dusver heeft het leger zich passief opgesteld.

“Jullie zijn de straat opgegaan om jullie eisen kenbaar te maken, en jullie zijn ook degenen die de terugkeer van het normale leven in Egypte kunnen bewerkstelligen,” zei een Defensie-woordvoerder op de staatstelevisie. “Jullie boodschap is aangekomen, jullie eisen zijn kenbaar gemaakt.”

Toegang tot internet is weer hersteld, meldt persbureau AP. De avondklok is teruggeschroefd van 15.00 - 8.00 uur naar 17.00 - 7.00 uur. De afgelopen dagen negeerden demonstranten de avondklok massaal, maar de maatregel werd ook nauwelijks gehandhaafd door de autoriteiten.

Op het Tahrir-plein heeft het leger vannacht zo’n twintig pro-Mubarak betogers geïsoleerd van een groep van duizend tegendemonstranten. In Alexandrië liep het vannacht wel uit de hand. Militairen schoten meerdere malen in de lucht om de demonstranten uit elkaar te houden die elkaar te lijf gingen met stenen en vermoedelijk ook steekwapens. In de rijke wijk Mohandiseen in Alexandrië gingen vannacht duizenden pro-Mubarak demonstranten de straat op met Egyptische vlaggen en portretten van hun leider.