Onleuke Fledermaus

Die Fledermaus , van J. Strauss, door St. Internationale Operaproducties o.l.v. Erki Pehk. Gez; 31/1. Tournee t/m 27/2. **

Frequente denkfout: platte lol is makkelijk. Het tegendeel is waar; onderbroekenlol is breekbaar als glas. Als de uitwerking van een grap de eerste keer al niet vermaakt, wordt de pijngrens bij elke herhaling lager.

Ziedaar de crux van veel operettes, en ook van een nieuwe productie van Johann Strauss’ Die Fledermaus door Internationale Operaproducties.

Deze stichting realiseert al jaren zonder subsidie reizende operaproducties door gezelschappen uit Oost-Europa, en nu ook Die Fledermaus: een samenwerking tussen de opera van Bourgas, vierde stad van Bulgarije, en een internationale cast. De opera uit Bourgas biedt een verdienstelijk dertigkoppig orkest dat maandagavond het De La Mar Theater inwijdde als operazaal. De muziek moest last minute worden versterkt. Dat was jammer voor de balans, maar een voorbijgaand euvel.

Regisseur Hans Nieuwenhuis, leider van de vooraanstaande Opera Studio Nederland, koos zijn zangers mede op theatrale vaardigheden. Bariton Rein Kolpa, recent vooral bekend uit musicals, compenseert zijn voor dit zwaar repertoire niet steeds volstaande vocale présence met podiumcharisma, zoals ook sopraan Shawnette Sulker (Adele).

Counter Ivo Posti is een schmierende Orlofsky, passend bij zijn relnichterig rolconcept. Selma Harkink zingt een krachtige Rosalinde, tenor Elmar Gilbertsson maakt als enige vocaal echt indruk. ‘Authentiek’ actueel is de conference van cipier Frosch (Theo Pfeiffer); „Kunst kan best goedkoper: Sneeuwwitje en de drie dwergen!”

Verscheidene recente pogingen operette te reanimeren strandden. Ook Nieuwenhuis slaagt er niet in een sprankelende voorstelling te realiseren. Het eenvoudige reisdecor, een vakjeswand met projecties, stelt hogere eisen aan de personenregie dan worden waargemaakt. En enkele komische scènes hebben te veel concurrentie van clichépret; gul gesjor aan gespen, pompende onderbroeken, véél travestieten en een verwende prins op laklaarsjes.