Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Oma, pas op! Neem geen snoep van Jan

‘Draaideurpartijoprichter’ Jan Nagel wil zelfs jongeren lokken naar zijn partij 50Plus.

Maar zijn populistische partijprogramma is funest voor de nieuwe generatie.

Leve het populisme! Sinds kort kan de Nederlandse kiezer zich verheugen op de komst van een heuse ouderenpartij, alhoewel we het volgens draaideurpartijoprichter Jan Nagel niet zo mogen noemen. Zijn partij, 50Plus, is er volgens hem namelijk ook voor de kinderen van die ouderen. Dat moet ongetwijfeld blijken uit het streven van de partij om de erfbelasting af te schaffen, want verder hoeft de jongere kiezer weinig van de partij te verwachten. Sterker nog: tezamen met de programma’s van SP en de PVV behoort het tot de categorie slechtste programma’s voor de jongere generatie. Het is een opsomming van uiteenlopende standpunten, een lading snoepjes waarvan het wikkel meldt: na ons de zondvloed.

Het politieke programma van 50Plus is overzichtelijk: het gaat over pensioen. En dan vooral over méér pensioen. De ouderen zijn volgens de partij in de steek gelaten door de politieke partijen. Hun is beloofd dat zij op een ruimhartig pensioen kunnen rekenen. Dat laatste is helaas waar. Pensioenfondsen en overheid hebben veel te lang weggekeken terwijl het pensioenstelsel op ramkoers lag met de economische realiteit; en veel te lang ontkend dat veranderingen noodzakelijk zijn. Maar hoewel zij er niet om hebben gevraagd en al die tijd wellicht zijn misleid, het ontslaat hen niet van de plicht om ervoor te zorgen dat zij niet een hypotheek leggen op de generaties na hen. Zeker niet als we gemiddeld steeds ouder worden.

En dat laatste is Jan Nagel met me eens. Waar de SP ouderen graag neerzet als zonderlinge wezens, versleten en doorleefd van de arbeid, zet 50Plus ouderen op hele andere wijze neer. Volgens hen is er nooit een generatie ouderen geweest die fysiek en geestelijk zo sterk was.

Dat klinkt als een generatie die nog een hoop werk kan verrichten, maar volgens 50Plus blijft de AOW-leeftijd onverkort gehandhaafd op 65. Alsof het een goddelijk gegeven is, in stenen tafelen gebeiteld: het blijft zoals het is. De zekerheid van een pensioen zoals het altijd was, alsof de samenleving nooit veranderd is.

Wij weten wel beter. Het pensioenstelsel is allesbehalve zeker en wanneer we niets doen is de kans groot dat vroeg of laat de wal hardhandig het schip gaat keren. Maar niets van dat alles in het verkiezingsprogramma van 50Plus. Het programma noemt het woord vergrijzing niet één keer. Het is duidelijk dat er volgens 50Plus niets aan de hand is. Sterker nog, als het aan de partij ligt moet er geld bij. Naast een pleidooi voor een stevige indexatie van de pensioenen, moeten gepensioneerden kunnen rekenen op een vakantietoeslag van 8 procent (nu 5,5 procent) en een volledige dertiende maand.

Als je niets aan het functioneren van het pensioenstelsel wilt doen, als je dus niets wilt bezuinigen, dan moet er ergens geld gevonden worden om het toekomstige gapende gat in ons stelsel te dichten. Een uitgebreid pakket aan bezuinigingen is dus op zijn plaats. Daar denkt 50Plus anders over. Verder dan een opsomming van redelijk obligate bezuinigingen komt de partij niet: het verminderen van het aantal ambtenaren, het verminderen van de inhuur van externen, het afschaffen van de Eerste Kamer en het verkleinen van de Tweede Kamer. Daarnaast moet de Commissaris van de Koningin eraan geloven, moet het aantal generaals in het leger verminderd worden en worden subsidies voor politieke partijen afgeschaft. Kroon op het pakket is ongetwijfeld het plan om de hypotheekrenteaftrek te hervormen. Bestaande gevallen worden hierbij ontzien, terwijl nieuwe woningkopers slechts nog aftrek krijgen over hun eerste hypotheek. Een hervorming die weinig oplevert en de woningmarkt volledig op slot gooit. Deze acht bezuinigingen zijn een druppel op de gloeiende plaat en niet eens voldoende om het huidige begrotingstekort te dichten. Laat staan dat het de gaten in een begroting kan dichten die door zijn hoeven zakt door extreme uitgaven aan zorg en pensioen.

50Plus is niets meer dan een aardig stukje politiek ondernemerschap van Jan Nagel. Hij zag een gat in de markt (binnen afzienbare tijd maken vijftigplussers ruim de helft van de bevolking uit) en maakte daar een cadeaupakketje voor. En de rest van de bevolking? Ach, na ons de zondvloed.

Martijn Jonk is landelijk voorzitter van de VVD-jongerenorganisatie JOVD.