Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama: machtsoverdracht Egypte moet nu beginnen

President Barack Obama sprak vannacht over de recente ontwikkelingen in Egypte (screenshot AP video)

De Amerikaanse president Barack Obama roept de Egyptische president Hosni Mubarak op om onmiddellijk te beginnen met het overdragen van de macht in zijn land. Obama hield vannacht een korte toespraak na de laatste ontwikkelingen in Egypte.

Status quo is onhoudbaar
Mubarak wil in de komende maanden de grondwet aanpassen zodat alle partijen mee kunnen doen aan de verkiezingen en ook wil hij politieke en economische hervormingen doorvoeren.

Obama sprak een half uur met de Egyptische president na diens televisietoespraak waarin Mubarak verkondigde dat hij zich bij de presidentsverkiezingen in september niet verkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn. Obama: “Na zijn toespraak vanavond sprak ik met president Mubarak. Hij erkent dat de status quo onhoudbaar is en dat er veranderingen moeten komen.”

Eerlijke verkiezingen
De Amerikaanse president benadrukte dat het proces van verandering in Egypte “een breed spectrum van Egyptische stemmen en oppositiepartijen” moet omvatten. De machtsoverdracht moet leiden tot vrije en eerlijke verkiezingen die niet alleen resulteren in een op democratische beginselen gebaseerde regering, maar ook tegemoet moet komen aan de wensen van het Egyptische volk.

De rol die Mubarak in dit proces moet spelen, liet Obama in het midden. Hij riep in tegenstelling tot de miljoenen Egyptische demonstranten niet op tot het directe aftreden van Mubarak.

‘Revolutie of de dood’
De demonstranten die al een week de straat op gaan om het aftreden van de president af te dwingen, namen geen genoegen met de toezeggingen van Mubarak. Een grote menigte op het Tahrir-plein in Kairo, waar dinsdag naar schatting twee miljoen mensen mensen demonstreerden, scandeerden teksten als “vertrek, vertrek!” In Alexandrië begroetten de demonstranten de toespraak van Mubarak met boegeroep. Ook daar riepen ze “revolutie of de dood” en “vertrek”.

Grimmige sfeer door pro-Mubarak demonstranten
Op Al Jazeera was te zien dat na middernacht de sfeer op het Tahrir-plein in Kairo en in Alexandrië omsloeg nadat pro-Mubarak aanhangers zich mengden tussen de demonstranten. In Alexandrië schoten militairen meerder malen in de lucht om de demonstranten uit elkaar te houden die elkaar te lijf gingen met stenen en vermoedelijk ook steekwapens. In Kairo werd de sfeer eveneens grimmig en meldde een correspondent van Al Jazeera tijdens de uitzending dat het leger zich daar voorbereidde op gevechten op het plein, die vooralsnog zijn uitgebleven. Hieronder de beelden van Alexandrië:

http://www.youtube.com/watch?v=-yglZ4dx-xQ

Lees hier het liveblog van nrc.nl over de massaprotesten van gisteren terug.