Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Nout en Sweder lezen elkaar de les

Het boze briefje dat Nout Wellink stuurde aan econoom Sweder van Wijnbergen, bevestigt maar weer eens dat de president van De Nederlandsche Bank (DNB) slecht tegen kritiek kan. Dat zegt Van Wijnbergen, hoogleraar in Amsterdam, in reactie op de reprimande die Wellink hem gaf over zijn kritische interview zaterdag in Het Parool.

In het interview zei Van Wijnbergen dat Wellink en de andere bestuurders van DNB op alle fronten hebben gefaald. Eindconclusie: de complete DNB-directie moet opstappen.

Wellink zond de krant een kopie van zijn reactie aan Van Wijnbergen. „Beste Sweder, Ik heb je verhaal in Het Parool gelezen. Bijna elke alinea bevat feitelijke onjuistheden. Je frustraties zijn het geleidelijk gaan winnen van je intellect. Daarom moeten ze wel groot zijn. Met vriendelijke groet, Nout.”

In het gewraakte interview zegt Van Wijnbergen dat Wellink tijdens de kredietcrisis aarzelend en paniekerig handelde: „De rust en kalmte, die hem ooit zo eigen waren, straalt hij al lang niet meer uit.” Wellink maakte volgens hem fouten in belangrijke dossiers: de overname van ABN Amro, Icesave en het faillissement van DSB.

Van Wijnbergen blijft bij zijn kritiek. „Wellink mag best boos zijn, maar hij legt in zijn brief niet uit wat er feitelijk onjuist is aan mijn uitspraken. Dat zal hem ook niet meevallen.” Hij adviseert Wellink om zijn defensieve houding op te geven. Alleen dan zouden Wellink en DNB kunnen leren van hun fouten.