Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nieuw schandaal sumo

Het door schandalen getroffen sumoworstelen in Japan wordt geconfronteerd met nieuwe beschuldigingen over onderlinge afspraken die worstelaars per gsm over het verloop van de wedstrijden maakten.

Volgens Japanse media heeft de politie op de mobieltjes van worstelaars in de derde divisie berichten aangetroffen die erop wijzen dat er voor wedstrijden gedetailleerde afspraken werden gemaakt over hoe er aangevallen en verdedigd zou worden. Door de uitslagen vooraf te ‘regelen’, zouden de worstelaars honderdduizenden yens (duizenden euro’s) hebben verdiend.

Het sumo, dat een belangrijk onderdeel is van de culturele traditie van Japan, wordt al maanden geplaagd door schandalen. Misdaadorganisaties zouden gokwinsten opstrijken door uitslagen te manipuleren. De politie heeft in verband met gokschandalen in het sumo al leden gearresteerd van de yakuza, de Japanse maffia. (AP)