Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Negende dag van protesten na ‘ontoereikende’ toezegging Mubarak

Demonstranten brengen de nacht door op het Tahrirplein in Caïro. Foto AP.

Egypte staat een nieuwe, negende dag van protesten tegen het regime van Hosni Mubarak te wachten nu diens toezegging om zich niet langer herverkiesbaar te stellen is verworpen door de demonstranten die hem per direct willen zien vertrekken.

Volgens Al Jazeera worden er in Kairo voorbereidingen getroffen voor nieuwe demonstraties. Het leger is nog steeds met tanks aanwezig op en rond het Tharir-plein, dat het centrum van de protesten vormt.

Gisteravond was tijdens en na de toespraak van Mubarak, waarin hij zei na de verkiezingen in september afstand te doen van de macht, duidelijk dat hij onvoldoende tegemoetkwam aan de eisen van de oppositie. Volgens Mohamed ElBaradei, leider van de diffuse oppositiebewegingen, is de toezegging van Mubarak “een truc”. De Turkse premier Erdogan zei vanochtend in reactie op de toespraak van Mubarak dat de Egyptische president “een andere stap” moet nemen.

Op het Tahrir-plein was de onvrede merkbaar:

De Egyptische staatstelevisie had gisteravond aandacht voor enkele klein pro-Mubarak betogingen. Op Al Jazeera was te zien dat na middernacht de sfeer op het Tahrir-plein in Kairo en in Alexandrië omsloeg nadat pro-Mubarak aanhangers zich mengden tussen de demonstranten.

In Alexandrië schoten militairen meerdere malen in de lucht om de demonstranten uit elkaar te houden die elkaar te lijf gingen met stenen en vermoedelijk ook steekwapens. In Kairo werd de sfeer eveneens grimmig en meldde een correspondent van Al Jazeera tijdens de uitzending dat het leger zich daar voorbereidde op gevechten op het plein, die vooralsnog zijn uitgebleven. Hieronder de beelden uit Alexandrië:

http://www.youtube.com/watch?v=-yglZ4dx-xQ

De Amerikaanse president Barack Obama riep de Egyptische president Hosni Mubarak gisteravond (lokale tijd) op om onmiddellijk te beginnen met het overdragen van de macht in zijn land.