Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Meulenhoff verliest weer auteur

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 2 febr. Uitgeverij Meulenhoff heeft zijn redacteur fictie, Bart Kraamer, op straat gezet. Uit onvrede daarover is auteur Aristide von Bienefeldt opgestapt. „Er werd ons auteurs verteld dat 2010 een slecht jaar was geweest voor de Nederlandse fictie en dat er bezuinigd moest worden. Maar dan bezuinig je toch niet op zo’n kundige vaste kracht als Kraamer?” Het ontslag van de redacteur heeft te maken met een koerswijziging, aldus Meulenhoff. „We willen minder Nederlandse literatuur gaan uitgeven. Maar de boeken die we wel uitgeven, moeten van hogere kwaliteit zijn. We hebben de ambitie om weer het legendarische uitgevershuis te worden dat we ooit waren.” De uitgever heeft de afgelopen tien jaar veel aan literair gezag verloren. In ruim tien jaar vertrokken vier uitgevers en tientallen auteurs.