Man bekent moord op bekende homoactivist Oeganda

Een man heeft bekend dat hij de Oegandese homoactivist David Kato heeft vermoord na een “persoonlijk geschil”. Kato, die op de dodenlijst van de lokale krant Rolling Stone stond, werd vorige week donderdag in zijn huis geslagen met een hamer en overleed op weg naar het ziekenhuis.

De dood van Kato leidde tot internationale reacties. Obama zei in een verklaring de dood van Kato te betreuren en prees hem voor zijn moed om zich uit te spreken tegen haat.

Man gearresteerd toen hij zijn vriendin bezocht

De man die de moord heeft bekend, werd vanmiddag gearresteerd toen hij zijn vriendin bezocht. Volgens de politie heeft hij de moord niet gepleegd tijdens een beroving of omdat Kato een activist was. “Het was een persoonlijk geschil, maar ik kan niet meer dan dat zeggen”, aldus een woordvoerder van de politie tegenover persbureau Reuters.

Volgens de politie verbleef de man, die beschreven wordt als een ‘bekende dief’, bij Kato nadat hij hem uit de gevangenis had gekregen op 24 januari door een borgsom te betalen.

Homoactivisten zijn bang zijn dat de politie een antihomomotief probeert te verhullen om de westerse hulp aan Oeganda veilig te stellen. Ze zeiden tegenover persbureau Reuters dat ze bewijs van de politie willen dat Kato niet vermoord is om zijn seksuele geaardheid.

Hang ze op; ze hebben het op onze kinderen gemunt!

De Oegandese krant Rolling Stone – geen connnectie met het gelijknamige Amerikaanse tijdschrift - publiceerde in oktober een lijst van tien mensen die volgens het weekblad homoseksueel zijn. Het verhaal had als kop ‘Hang ze op; ze hebben het op onze kinderen gemunt!’. Na de publicatie zeiden meerdere homoseksuelen te zijn aangevallen. Homoseksualiteit is in Oeganda niet verboden, seks tussen homoseksuelen wel.

Giles Muhame, hoofdredacteur van Rolling Stone, houdt een nummer van zijn krant omhoog in Kampala, begin november. Foto AFP / Marc HoferGiles Muhame, hoofdredacteur van Rolling Stone, houdt een nummer van zijn krant omhoog in Kampala, begin november. Foto AFP / Marc Hofer

Interview met hoofdredacteur Rolling Stone

NRC-redacteur Mark Schenkel, Afrikadeskundige bij de buitenlandredactie, interviewde vorige week de hoofdredacteur van Rolling Stone, Giles Humane. Die reageerde als volgt op de dood van Kato:

“Ik ben verrast dat David Kato zo veel nieuws oplevert. Hij was een leidende sodomiet. Homo’s zijn een gevaar voor onze kinderen. Ik vind het vermakelijk om te zien dat mensen hem een ‘held van de mensenrechten’ noemen. Hij heeft zijn dood over zichzelf afgeroepen met zijn roekeloze gedrag. Wat we nu beleven is de downfall of the king of sodomy.”