Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Liefde in de slaapzak

This 31 January, 2006 handout image courtesy of the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences shows a scene from "Brokeback Mountain," which has been nominated for Best Picture 31 January, 2006. The 78th annual Academy Awards will be held 05 March at the Kodak Theatre in Los Angeles, California. AFP PHOTO/HO/AMPAS/GETTY OUT/NO SALES
This 31 January, 2006 handout image courtesy of the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences shows a scene from "Brokeback Mountain," which has been nominated for Best Picture 31 January, 2006. The 78th annual Academy Awards will be held 05 March at the Kodak Theatre in Los Angeles, California. AFP PHOTO/HO/AMPAS/GETTY OUT/NO SALES AFP

Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005)Canvas, 20.40-22.50u.

In 1998 publiceerde Annie Proulx de 58 pagina’s omvattende novelle Brokeback Mountain. Het verhaal speelt zich af in 1963 in de Amerikaanse staat Wyoming. Te midden van het ruige berglandschap slijten twee cowboys hun dagen met het hoeden van schapen. Op een avond gebeurt het onvermijdelijke: Ennis kruipt in Jacks slaapzak. De volgende ochtend bezweren ze elkaar dat ze geen homo zijn. Toch kunnen ze elkaar maar moeilijk vergeten. Zelfs als beiden keurig getrouwd zijn, blijven de stoere, maar ook gevoelige cowboys elkaar ontmoeten.

Zeven jaar later ging de verfilming in première op het filmfestival van Venetië. Daar zei regisseur Ang Lee in een interview: „Brokeback Mountain gaat niet over twee homo’s, maar over liefde.” Een paar dagen later mocht hij de Gouden Leeuw in ontvangst nemen, het begin van een zegetocht die eindigde bij de Oscars, waar drie van de acht nominaties werden verzilverd: voor beste regie, beste muziek (van Gustavo Santaolalla) en beste bewerking van een boek. Tot teleurstelling van velen kreeg Crash echter de prijs voor beste film.

Er is ontzaglijk veel over de film en de moed van acteurs Jake Gyllenhaal en Heath Ledger geschreven, maar ook de grappen waren niet van de lucht. Al snel werd de film omgedoopt tot bijvoorbeeld Bareback Mountain, waarbij het woord ‘bareback’ verwijst naar het zonder condoom hebben van anale seks. Begin 2007 maakte het Nederlandse theatergezelschap De Wetten van Kepler een toneelversie van Proulx’ verhaal.

Een jaar later volgde tragisch nieuws. De pas 28-jarige Australische acteur Heath Ledger werd dood aangetroffen met sporen van slaap- en kalmeringsmiddelen in zijn bloed. Was het zelfmoord? Het bleek een ‘accidental’ overdosis van allerlei medicijnen te zijn. Voor schrijfster Annie Proulx was Ledger de perfecte Ennis.

André Waardenburg