Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Lange rente daalt door optimisme over EU-top

Beleggers verwachten dat Europese leiders eind deze week met nieuwe voorstellen komen voor het Europese steunfonds. Het gevolg is dat de rentetarieven voor probleemlanden als Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje teruglopen. Vanochtend daalde de Spaanse tienjaarsrente tot 5 procent, het laagste niveau in drie maanden. Ook de rentetarieven van andere landen vertonen een dalende trend.

„Beleggers zijn voorzichtig obligaties van Europese probleemlanden aan het kopen”, zo verklaarde een analist van ING tegenover persbureau Bloomberg. „Er is optimisme over wat er eind deze week gaat gebeuren.”

Het optimisme is gebaseerd op uitgelekte voorstellen over een nieuwe opzet voor het Europese steunfonds. Duitsland zou bereid zijn om het steunfonds breder in te zetten in ruil voor strakkere begrotingsregels voor alle Europese landen. Beleggers en analisten verwachten niet dat er vrijdag een geheel nieuw plan ligt. Als er maar een helder signaal komt van de Europese regeringsleiders, zo stellen analisten. En dat is precies wat Herman van Rompuy, president van de Europese Unie, vanochtend beloofde. Hij sprak van een „helder plan” voor een „substantieel pakket” waarover in maart overeenstemming kan worden bereikt.

De verwachting is dat Europese leiders zullen instemmen met het plan om geld uit het steunfonds te gebruiken voor het opkopen van obligaties van probleemlanden. Over andere maatregelen wordt nog onderhandeld.

Op de obligatiemarkt bleek vandaag dat beleggers steeds meer vertrouwen krijgen in een structurele oplossing voor de Europese schuldencrisis.