Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Korzo klaar voor nieuw danstalent

Het Korzo Theater is door een verbouwing fors uitgebreid. Het danshuis in Den Haag wil graag toegankelijker worden. „De komst van Máxima is een goed signaal.”

Vrijdag wordt het gebouw officieel in gebruik genomen tijdens de opening van het Cadance Festival, maar gisteren al nam prinses Máxima een kijkje in het verbouwde Korzo Theater aan de Haagse Prinsestraat. Ruim tweeënhalf jaar werd gewerkt aan een grondige vernieuwing van het pand dat, ooit gebouwd als bioscoop, sinds de jaren tachtig fungeert als podium en productiehuis voor dans, theater en muziek.

Gastheer, artistiek leider en dansprogrammeur Leo Spreksel was blij met de koninklijke belangstelling – niet in de laatste plaats omdat de productiehuizen in de vuurlinie liggen, als het aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur ligt. „Wij zijn niet het De La Mar van Van den Ende. Dit is een plek voor talentontwikkeling. Haar komst is een goed signaal. Máxima toonde zich ook erg geïnteresseerd in het internationale aspect van de danswereld.”

Korzo is het belangrijkste dansproductiehuis van Nederland. Aankomende choreografen die in Nederland werkzaam zijn, krijgen er de faciliteiten om hun eerste creaties maken, maar ook ervarener danskunstenaars als Ann Van den Broek en Klaus Jürgens produceren hun werk onder de paraplu van het theater. In 2009 bracht Korzo 250 voorstellingen in eigen huis, 120 buiten Den Haag en 72 in het buitenland, met name dansvoorstellingen.

Na de verbouwing, die ruim 6 miljoen euro kostte, is het Korzo Theater een kleine 1000 vierkante meter groter geworden. De achterliggende kerk is afgebroken en op het grondplan is een nieuw huis opgetrokken, waarin nog wel details herinneren aan het godshuis, zoals de gebrandschilderde ramen in een van de studio’s. „In de oude situatie was er geen organische of logistieke verbinding tussen de kerk en het oorspronkelijke gebouw. Die is er nu wel. Vroeger hadden we ook altijd te kampen met capaciteitstekort: soms huurden we wel negen studio’s elders, in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam.”

Het nieuwe gebouw heeft praktische en economische voordelen. Het herbergt vier dansstudio’s, een grote en een kleine zaal en een presentatiezaal, waarin ook talkshows, kleine concerten of debatten kunnen plaatsvinden en producties worden afgemonteerd. Elke studio heeft een eigen kleedkamer met voorzieningen.

Spreksel: „Bijzonder aan dit gebouw is dat het het eerste danshuis is dat werd gebouwd op basis van de wensen van de gebruiker. In andere danshuizen zie je mooie studio’s, maar er is meestal een strikte scheiding tussen de openbare ruimtes en backstage. Wij willen die afstand overbruggen en toegankelijk maken voor het publiek.”

De tijd dat theaters alleen maar voor ‘bums on seats’ moesten zorgen en het publiek als consument beschouwden is voorbij, aldus Spreksel. In het nieuwe Korzo is de bezoeker van ’s morgens tien tot ’s avonds elf welkom, in het hele gebouw, ook zonder kaartje. „Wij hebben nu de beste koffie van de Prinsestraat!”

Wie eenmaal is binnengelopen in de hoge, strak vormgegeven foyer die in niets meer lijkt op het oude, grungy, ietwat bedompte Korzo café, moet het gevoel krijgen contact te hebben met alle activiteiten in het gebouw. Om ruimtelijke eenheid te creëren, hebben de architecten doorkijkjes naar de grote, hoge foyer ingebouwd. Ook de theater- en dansmakers die in het gebouw werken, hebben zo contact met het publiek.

In het openingsprogramma van het Cadance Festival, tevens de officiële heropening van Korzo, wordt het publiek door het gebouw geleid. Die avond is er werk te zien van onder anderen het relatief jong talent Alida Dors, afkomstig uit de hiphop- en breakdancewereld en Jvan Irí Kylián, die zich presenteert als zelfstandig kunstenaar. „Daar ligt ook een toekomst voor Korzo als productiehuis. Wij willen er niet alleen voor de jonkies zijn, maar ook voor ervaren kunstenaars die een omslag in hun carrière willen maken.”

Cadance Festival in het Korzo Theater: 4 t/m 19 februari. Inl: www.korzo.nl, www.cadance.nl