Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Kort nieuws Media

The Daily, krant op iPad, vanaf heden

Rotterdam, 2 febr. Vanmiddag om vijf uur Nederlandse tijd wordt in New York de eerste krant exclusief voor iPad gelanceerd. The Daily is een samenwerkingsproject van mediatycoon Rupert Murdoch en Apple. De ‘krant’ zal sterk beeldgedreven zijn en 0,99 dollar per week gaan kosten. Een redactie van honderd journalisten is al maanden bezig om The Daily voor te bereiden. Naar verwachting zal Apple gelijktijdig een abonnementenregistratiesysteem presenteren. De afgelopen weken bleek dat het bedrijf niet langer tolereert dat uitgevers abonnementen op digitale diensten voor de iPad buiten de App Store om verkopen. Apple wil een deel van de inkomsten. (NRC)

Mexico boos over uitzending Top Gear

Londen, 2 febr. De Mexicaanse ambassadeur in Londen heeft een woedende brief gestuurd aan de BBC om zich te beklagen over „beledigende en xenofobe” uitspraken van de presentatoren van het populaire autoprogramma Top Gear. De ambassadeur is boos over de opmerkingen van Richard Hammond, Jeremy Clarkson en James May in de show van zondag. Een auto van Mexicaans fabricaat zou de volksaard representeren, „lui, lamlendig, winderig, te zwaar”. Mexico zou niet klagen, want „de ambassadeur is toch in slaap gevallen voor de tv”. De ambassadeur eist een openbaar excuus. Top Gear wordt in Nederland uitgezonden door Veronica. (Reuters, AP)

TC Tubantia maakt bijlage in 3D

Enschede, 2 febr. De Twentsche Courant Tubantia brengt zaterdag een bijlage uit met driedimensionale afbeeldingen. De regionale krant wil het papieren medium „aantrekkelijk houden door het telkens te vernieuwen”. Bezorgers steken zaterdag behalve een krant ook een 3D-bril door de brievenbus. Voor zover bekend is TC Tubantia de eerste krant in Nederland die een 3D-bijlage uitgeeft. De Duitse krant Bild bracht afgelopen najaar een uitgave uit in 3D. Steeds meer bioscoopfilms en computergames zijn driedimensionaal. (NRC)

Uitgever Telegraaf Digitaal naar NOS

Rotterdam, 2 febr. De NOS heeft Lara Ankersmit (40) benoemd als hoofd Nieuwe Media. Zij komt van de Telegraaf Media Groep waar ze uitgever digitaal was. Ankersmit is de opvolger van Roeland Stekelenburg die de NOS verliet om een eigen bedrijf te beginnen. (NRC)