Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Verkoop van smartphones verdubbeld

Rotterdam, 2 febr. De wereldwijde verkoop van smartphones is in het vierde kwartaal van 2010 bijna verdubbeld. Volgens onderzoeksbureau Canalys nam de verkoop toe met 89 procent tot 101 miljoen stuks. Het snelst groeiden fabrikanten als Samsung, LG en HTC die gebruik maken van Googles besturingssysteem Android. Android is in dit segment marktleider Nokia voorbij met een aandeel van 33 procent. Zowel Apple als Research in Motion zagen het aantal verkochte telefoons sterk stijgen, maar niet zo snel als Android: het marktaandeel van de iPhone bleef gelijk, de BlackBerry verloor terrein. (NRC)

Meer over de Android-invasie op nrc.nl/hebben

Autoverkoop fors gestegen in januari

Amsterdam, 2 febr. De verkoop van nieuwe personenauto’s is in Nederland in januari dit jaar met 19,8 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit definitieve cijfers van Rai Vereniging, Bovag en RDC. In totaal ging het om 75.174 nieuwe auto’s die op kenteken werden gezet, tegen 62.750 een jaar eerder. De best verkochte merken in januari waren Volkswagen, Renault, Peugeot, Toyota en Ford. De populairste modellen waren de Volkswagen Polo, de Volkswagen Golf, de Renault Twingo, de Peugeot 107 en de Seat Ibiza. (Novum)

TNT last van staking en slecht weer

Amsterdam, 2 febr. De resultaten van TNT over het laatste kwartaal van vorig jaar zullen lager zijn dan verwacht. Het bedrijf zegt dat het veel last heeft gehad van onder meer „de uitzonderlijke slechte weersomstandigheden” afgelopen december en stakingen onder het postpersoneel. Ook werden in Brazilië meer kosten gemaakt dan verwacht bij de integratie van twee bedrijven die daar zijn overgenomen. In totaal hebben deze tegenvallers het bedrijf 45 miljoen euro gekost. Dat maakte TNT vandaag bekend. Op 21 februari zal het bedrijf de resultaten over het laatste kwartaal van vorig jaar en de jaarcijfers publiceren. (Novum)

‘Microsoft gebruikt Google-techniek’

Rotterdam, 2 febr. Internetbedrijf Google beschuldigt Microsoft ervan de formules van de Googles zoekmachine te kopiëren in Bing, de concurrerende zoekmachine van Microsoft. De kwestie kwam aan het licht doordat technici nepresultaten in de vorm van niet bestaande woorden gingen toevoegen. Die nepwoorden doken later ook op in de resultaten van Bing.com. In een reactie geeft een woordvoerder van Microsoft aan dat Bing verschillende bronnen gebruikt om relevante resultaten te tonen. (NRC)