Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Buitenland

Zwitser bekent misbruik kinderen met handicap

Bern, 2 febr. Een 54-jarige Zwitser heeft bekend dat hij 114 verstandelijk gehandicapte kinderen en volwassenen seksueel heeft misbruikt. Dat maakte de Zwitserse politie gisteren bekend. Het misbruik vond sinds 1982 plaats in negen instellingen waar de man werkte als therapeut. Hij werd al in april vorig jaar gearresteerd, maar de politie gaf pas gisteren informatie over de zaak vrij om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Volgens de politie beschreef de man zich als pedofiel. Zijn jongste slachtoffer was 1 jaar oud. 42 slachtoffers waren ouder dan 18. Al in 2003 werd de Zwitser verdacht van misbruik, nadat een 13-jarig zwaar gehandicapt meisje hem daarvan beschuldigde. Justitie gaf echter geen gevolg aan deze zaak, omdat een andere medewerker van de betreffende instelling het misbruik zou hebben gepleegd. (AP)

Oekraïne stelt verkiezingen uit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 febr. De parlementsverkiezingen in Oekraïne, gepland voor volgende maand, worden uitgesteld. Het parlement heeft gisteren besloten dat zijn termijn met een jaar wordt verlengd, van vier naar vijf. Nieuwe verkiezingen zullen naar verwachting in 2012 worden gehouden. De maatregel wordt in Oekraïense media omschreven als een nieuwe poging van de op Rusland georiënteerde president Viktor Janoekovitsj om de macht te consolideren. Zijn partij beschikt over een parlementaire meerderheid.

Ierland: Russische diplomaat uitgezet

Dublin, 2 febr. Ierland heeft gisteren een Russische diplomaat uitgezet omdat die geholpen zou hebben bij het vervalsen van paspoorten voor een Russisch spionnennetwerk in de VS. Dat netwerk werd vorig jaar opgerold. Volgens de autoriteiten hebben de spionnen zes identiteiten gebruikt van Ieren. De diplomaat zou die identiteiten hebben ‘gestolen’ toen de Ieren een visum aanvroegen voor Rusland. Zo zou een van de spionnen, de 28-jarige Anna Chapman, die bekendheid verwierf door in lingerie te poseren voor een bekend mannenblad, de identiteit hebben gebruikt van de directrice van de in Dublin gevestigde liefdadigheidsorganisatie To Russia With Love. Ierland noemde de bezigheden van de diplomaat „volstrek onacceptabel”. (Reuters)

Somalische piraten ‘martelen zeelui’

Nairobi, 2 febr. Somalische piraten maken zich sinds kort schuldig aan het „systematisch martelen” van gegijzelde zeelieden. De zeerovers gebruiken gijzelaars ook als menselijk schild. Dat heeft de commandant van de Europese marinemissie Atalanta gisteren gezegd. De Brit Buster Howes gaf voorbeelden van zeelieden die in elkaar worden geslagen, opgesloten in vriezers en ondersteboven in zee gehangen. De piraten behandelden hun gijzelaars de afgelopen jaren betrekkelijk goed omdat ze losgeld moeten opbrengen. Het nieuwe, gewelddadiger optreden is volgens analisten mogelijk het gevolg van georganiseerde Somalische misdaad die zich op de piraterij stort, en een reactie op de toegenomen buitenlandse marine-inzet tegen de piraten. (AP)

Dienst van Maliki zou weer folteren

Bagdad, 2 febr. Iraakse elitetroepen en een inlichtingendienst die rechtstreeks onder premier Nouri al-Maliki vallen, houden gedetineerden vast in een geheime gevangenis en folteren gevangenen in een andere instelling. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gisteren gemeld. Een jaar geleden werd ook al een geheime gevangenis ontdekt waarin gevangenen werden gefolterd door een inlichtingendienst van Maliki. De nieuwe schendingen door hoofdzakelijk shi’itische eenheden dateren van afgelopen december. Human Rights Watch baseert zich op interviews en geheime regeringsdocumenten. (AP)

Verkrachtingen in Papoea N-Guinea

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 febr. Op het terrein van de Porgera goudmijn in Papoea Nieuw Guinea hebben veiligheidsfunctionarissen groepsverkrachtingen gepleegd van lokale vrouwen die illegaal naar goudresten in afvalbrokken zochten. Bij een vrouw werden ook vijf tanden uit haar mond geschopt door een van de 450 veiligheidsmensen. De bewakers zijn zo talrijk omdat de mijn regelmatig wordt getroffen door gewapende invallen van illegale mijnwerkers. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei met zes vrouwen te hebben gesproken die de verkrachtingen hadden bevestigd. De eigenaar, het Canadese goudconcern Barrick, zegt orde op zaken te hebben gesteld.