Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Binnenland

Wilders wil rechter als getuige horen

Den Haag, 2 febr. PVV-leider Geert Wilders wil rechter Tom Schalken als getuige oproepen in zijn proces dat volgende week wordt hervat. Zijn advocaat Bram Moszkowicz dient hier maandag tijdens een eerste regiezitting een verzoek toe in, bevestigde hij vandaag. Schalken zou bij een etentje hebben geprobeerd getuige-deskundige Hans Jansen te overtuigen dat het juist is Wilders te vervolgen. Na de weigering van de rechtbank om Jansen hierover te horen, stapte Wilders naar de wrakingskamer. Die concludeerde dat de rechters de schijn van partijdigheid hadden gewekt. (Novum)

Tbs’er na vrijlating jaar onder toezicht

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 2 febr. Tbs’ers die worden vrijgelaten komen voortaan minimaal een jaar onder toezicht te staan. Dit laat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) in de wet vastleggen, maakte hij vanochtend bekend. Teeven wijst erop dat rechters ieder jaar tientallen tbs’ers tegen het advies van de kliniek of justitie in vrijlaten. Van deze tbs’ers recidiveert 40 procent binnen tien jaar. Bij tbs’ers met een positief advies ligt het recidivecijfer 15 procent lager.

Tbs geëist tegen ‘Jack de Prikker’

Lelystad, 2 febr. Tegen een 26-jarige man die wordt verdacht van vier steekpartijen in Lelystad in 2008 en 2009 is gisteren tbs met dwangverpleging geëist. De verdachte is volgens justitie volledig ontoerekeningsvatbaar. De man dankt zijn bijnaam ‘Jack de Prikker’ aan de onrust die de steekpartijen in Lelystad veroorzaakten. Een van de slachtoffers overleed, de andere drie raakten ernstig gewond. (Novum)

Chemie-Pack wil schade niet betalen

Moerdijk, 2 febr. Chemie-Pack weigert iets te doen aan het vervuilde water in de omgeving, na de brand die het bedrijf volledig verwoestte. Het waterschap moet een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inhuren om het (blus) water te reinigen. De kosten worden geschat op tien tot zestien miljoen euro. (Novum)