Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Koning Jordanië buigt en ontslaat regering

Na aanhoudende protesten heeft koning Abdullah II van Jordanië gisteren de regering ontslagen en een nieuwe premier benoemd. De nieuwe premier, Marouf al-Bakhit (63), heeft de opdracht gekregen „echte politieke hervormingen” door te voeren die de bevolking meer invloed moeten geven. Verder heeft de koning toegezegd dat de nieuwe regering een datum vaststelt voor de uitgestelde lokale verkiezingen.

De protesten in Jordanië, gevoed door de demonstraties in Tunesië en Egypte, zijn uitdrukkelijk niet bedoeld om de koning weg te krijgen. Eerste mikpunt was premier Samir Rifai (45), die gisteren volgens officiële lezing zijn ontslag indiende. Rifai, een vertrouweling van Abdullah II, stond symbool voor de hoge werkloosheid, de gestegen voedsel- en brandstofprijzen, de corruptie en het uitblijven van democratische hervormingen. Het instituut van de koning wordt gerespecteerd in Jordanië.

De nieuwe premier Al-Bakhit is een oud-generaal die eerder premier was van 2005 tot 2007. De koning heeft hem de opdracht gegeven „snelle en concrete stappen” te nemen voor de „algehele modernisering en ontwikkeling” van Jordanië. Abdullah II sprak in een toespraak van „economische hervormingen” voor een betere levensstandaard. Ook heeft de koning „onmiddellijke herziening” geëist van wetgeving rond politieke besluitvorming en burgerlijke vrijheden, waaronder de bestaande restricties voor politieke partijen, openbare vergaderingen en verkiezingen.

Het Islamitisch Actiefront, de Jordaanse afdeling van de Moslimbroederschap en de grootste oppositiepartij, heeft de aangekondigde maatregelen afgekeurd. „We accepteren de nieuwe premier niet en blijven protesteren tot onze eisen zijn ingewilligd”, verklaarde leider Hamza Mansour. De partij wil de bevoegdheden van de koning inperken, die in Jordanië de premier mag benoemen, het parlement kan ontbinden en per decreet kan regeren.

Abdullah II volgde in 1999 zijn vader koning Hussein op en beloofde diens hervormingen uit te breiden. Onder Hussein werden in 1989 de eerste parlementsverkiezingen in meer dan twintig jaar gehouden, keerde het meerpartijenstelsel terug en werd de militaire noodtoestand afgeschaft. Sindsdien zijn er weinig hervormingen in Jordanië geweest. (AP, Reuters)